FOTO  HOĆE LI DOĆI KRAJ BEZAKONJU 20 zastupnika traži izvanrednu sjednicu o šumama, SDA protiv

Šuma
Hercegovina.info

Klub zastupnika HDZ 1990 i Klub zastupnika HDZ-a BiH uputio je Skupštini HNŽ zahtjev za održavanje izvanredne sjednice na temu stanja u oblasti šumarstva na području HNŽ-a, te osnivanju lovišta u HNŽ-u. Za sjednicu koja se treba sazvati u roku od 60 dana zadužuje se Vlada HNŽ-a da usvoji i dostavi Zakon o šumama HNŽ-a te uputi u daljnju proceduru i usvajanje u Skupštinu HNŽ-a.

"Zahtjev je danas protokoliran u Skupštini HNŽ-a uz 20 prikupljenih potpisa. Potpisali su ga svi osim SDA", potvrdio nam je zastupnik HDZ 1990. Ivan Odak.

HNŽ je jedina županija koja nije donijela županijski Zakon o šumama i nije regulirala koja pravna osoba i pod kojim uvjetima može obavljati poslove gospodarenja državnim žumama i šumskim zemljištem - vlasništvom Države BiH i smatrati se korisnikom iste na području Županije, upozoravali su i pravobranitelji.

Federalni zakon o šumama prestao je važiti u studenom 2009. temeljem presude Ustavnog suda, a u prosincu 2011. i federalna Uredba o šumama. 

Praktično to znači da je sve što se u HNŽ-u odigrava, vezano za sječu i eksploataciju šume protuzakonito. 

O tome je nedavno bilo govora i na nedavnoj tematskoj sjednici OV Prozor Rama, gdje se najviše osjećaju oštećenima uslijed zakonske neregulacije šumarstva, te su po tom pitanju najavili traženje i međunarodne pomoći sudova. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.