HNS: Odluka o razrješenju Vilima Primorca donijeta je mimo zakonske procedure

HT MOSTAR, skupština, platformaši, Žarko Pušić, HT MOSTAR, Nadzorni odbor, HT MOSTAR, Vlada, dioničari, Vilim Primorac, HT MOSTAR, HT MOSTAR, Nadzorni odbor, RAK, kazne, bh telekom, HT MOSTAR, Vilim Primorac, HT MOSTAR, Hrvatski narodni sabor, HT MOSTAR, Stipe Prlić, financijska policija, Slobodan Vasković, HT Eronet, platformaši, Stipe Prlić, HT MOSTAR, večernji list, tužba, HT MOSTAR, pljačka, tužiteljstvo, HT MOSTAR, HT MOSTAR, rtv pristojba, rtv pretplata, HT Eronet, prodaja
...Uprave g-dina Vilima Primorca i suglasnosti Nadzornom odboru za imenovanje v.d. Predsjednika Uprave u osobi Stipe Prlića, obraćamo se

PRIOPĆENJEM ZA JAVNOST

Odluka Vlade FBiH o davanju suglasnosti za razrješenje/imenovanje je donijeta mimo zakonske procedure i bez obrazloženja o davanju suglasnosti za razrješenje Vilima Primorca s funkcije Predsjednika Uprave HT Mostar.

Zakon o javnim poduzećima u FBiH kao i Zakon o gospodarskim društvima u FBiH jasno propisuje kako se postupak izbora imenovanja i razrješenja Uprave utvrđuje Statutom društva.

Vilim Primorac, za predsjednika Uprave-direktora imenovan je na sjednici Nadzornog odbora koja je održana dana 27.siječnja 2011. godine.

Odluka je notarski obrađena i dostavljena Općinskom sudu Mostar radi upisa u sudski registar, temeljem koje je i izvršen upis u sudski registar svih članova Uprave pa i predsjednika Uprave HT Mostar.

Kako bi javnost bila upoznata s točnim informacijama, u vrijeme imenovanja predsjednika Uprave g-dina Vilima Primorca, Uredba o vršenju ovlasti organa FBiH u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala (Službene novine FBiH 48/05), na koju se poziva Vlada, prestala se primjenjivati na društva s državnim kapitalom pri izboru i imenovanju Uprave, a sve po osnovi Izmjena te uredbe (Službene novine FBiH 15/08) i Izmjena Zakona o gospodarskim društvima (Službene novine 84/08), čime je općenito prestala primjena ovlasti Vlade iz Uredbe pri izboru Uprave društva s državnim kapitalom.

U obrazloženju prethodne suglasnosti Vlade FBiH Nadzornom odboru JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar za razrješenje Vilima Primorca s mjesta predsjednika Uprave, navedeno je da Nadzorni odbor nije imao suglasnost Vlade FBiH za njegovo imenovanje.

Kako spomenuta Uredba Vlade u vrijeme imenovanja Vilima Primorca za predsjednika Uprave nije propisivala obvezu pribavljanja bilo kakve suglasnost Vlade za imenovanje Uprave, onda otpada opravdanost danog obrazloženja.

Nastavno na prednje, predsjednik i članovi Uprave imenovani su sukladno članku 35 stavak 2 Statuta JP HT d.d. Mostar.

U svezi navoda da je imenovani Predsjednik uprave - direktor u vrijeme imenovanja bio u sukobu interesa, uputili bi na činjenicu da se sukob interesa sagledava u okviru Zakona o sukobu interesa u organima vlasti F BiH, odnosno Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti B i H, a svodi se na ograničavanje političke vlasti, tako da u Upravu javnog poduzeća ne mogu biti imenovane osobe koje vrše funkciju u političkim strankama, a zakoni nemaju primjenu u obrnutom slučaju, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću HNS BiH.