PERO PREVIŠIĆ "Čoviću je trebao Komšić, a za vladavine HDZ-a je iseljeno Hrvata više nego za 500 godina Osmanlija"

Pero Previšić
N1

Pero Previšić, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik Čapljinske nezavisne stranke, žestoko je kritizirao Dragana Čovića i vodstvo HDZ-a BiH, tj. HNS-a, zbog odlaska Hrvata iz Bosne i Hercegovine. "Za vrijeme 500 godina Osmanlija i 45 godina komunizma nije se odselilo ovoliko Hrvata koliko je otišlo u posljednjih 20 godina otkad je ovo vodstvo na čelu", kazao je u Danu uživo na N1. Također, Previšić je istaknuo "da su sve poluge vlasti u našim rukama", a - ipak - nije se uspjelo riješiti hrvatsko pitanje, ponovo kritizirao Čovića i HDZ BiH.

Jeste li vi oporba Draganu Čoviću i HDZ-u?

"U hrvatskom narodu postoji opozicija i ja sam primjer da je tako, ali moram biti iskren i reći da je tu opoziciju Čović na neki način privolio i smirio. Hrvatsko zajedništvo, o kojem nam posljednjih 20 godina pričaju, ne sprovodi se na djelu. Čović i vodstvo HNS-a s tim manipulira sve vrijeme i pokušavaju nas napraviti slijepcima pored očiju. Upravo na 11. zasjedanju HNS-a izašao sam i rekao sve što boli moj hrvatski narod".

Vi ste jedan od rijetkih koji je govorio drugačije?

"Želim reći da među političkim predstavnicima hrvatskog naroda nema slobodnih ljudi, za sebe smatram da jesam slobodan. Svjedoci smo što se događa posljednjih 20 godina. Kritički sam se osvrnuo ne samo na Čovića kao najodgovorniju osobu nego i na vodstvo HNS-a zbog katastrofalnih rezultata. Stalno se priča o rješavanju hrvatskog pitanja, a još nije riješeno nakon dva desetljeća. Pa što više radite? Govorio sam i o diskriminaciji hrvatskih branitelja koji su na biroima, a oni koji su bili u mišjim rupama zauzeli su sve pozicije i danas se na njima nalaze".

Da li u HNS-u vlada jednoumlje?

"To sam rekao na HNS-u, da nema pluralizma. Rekao sam da je Čović privatizirao HNS".

Kako ga je privatizirao?

"Čović je bio jedini kandidat za predsjednika HNS-a. Niti jedna oporbena stranka nije predložila protukandidata. Čović je od 2011. na čelu HNS-a. HNS je bio tada potreban hrvatskom narodu, ali nije dao željeni rezultat. Volim reći da je HNS imao dobre projektante, ali slabe izvođače".

Zašto Hrvati odlaze iz Bosne i Hercegovine?

"Često to pričam, nama Hrvatima, ali i Bosni i Hercegovini, potrebno je da se riješi izborni proces. Prvi put da je nametnut zakon, tijekom izborne noći prošle godine, da nije bio na štetu hrvatskog naroda. Ovo što se događa nakon toga mislim da ćemo imati problema u vremenu koje dolazi. Najveći problem Hrvata je odlazak našeg naroda. Čović često zna reći da su “dva naredna tjedna ključna”, to slušamo posljednjih 18 godina, on prodaje maglu hrvatskom narodu. Ostali smo bez 500.000 Hrvata od rata u BiH. Došli smo na najnižu razinu, izgubljen smo narod. Ako niste član partije ne možete dobiti radno mjesto ili pripravnički. Zato sam bio toliko glasan. Za vrijeme 500 godina Osmanlija i 45 godina komunizma nije se odselilo ovoliko Hrvata koliko je otišlo u posljednjih 20 godina otkad je ovo vodstvo Hrvata na čelu".

Govorili ste i o Željku Komšiću?

"Svakom u BiH je jasno da sve bitne pozicije i poluge vlasti u državi, Federaciji i kantonima, gdje su većina Hrvati, drže predstavnici hrvatskog naroda. To je HDZ koji je stalno bio u vlasti. Dakle, sve poluge vlasti su u našim rukama i ne može se reći da nismo mogli nešto uraditi. Čoviću i HDZ-u uvijek je odgovarala ova situacija oko Komšića, tako je mobiliziran hrvatski narod".