HDZBiH osudio na propast sutrašnji sastanak Kreševske šestorke u Širokom Brijegu

... tomu je, kako navode, domaćin sastanka predsjednik NS Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović.

Kako je kazao u izjavi za Fenu glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota, stranka je zgrožena sadržajem poziva za sutrašnji sastanak, odnosno prvom točkom dnevnog reda i to "Utvrđivanje razloga zbog koji je HDZ BiH najavio kandidaturu iz reda svojih članova za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iako bi se tom kandidaturom izravno stavio u službu Željka Komšića i tim činom izdao interese hrvatskog naroda".

"Ovakav način sadržaja poziva je bezobrazna i otvorena provokacija usmjerena prema HDZ-u BiH, a sve sa željom kako se HDZ BiH ne bi odazvao na sutrašnji sastanak.

Mi ćemo nazočiti sutrašnjem sastanku, ali unaprijed bilo kakav dogovor je osuđen na propast", kazao je Relota, dodavši kako je razvidno da NSRB, putem kontroliranih medija obmanjuje javnost već duže vremena.

"Posljednja tri sastanka, uključujući i sutrašnji, obilježeni su otvorenim provokacijama, odnosno izvrtanjem teza kako je HDZ BiH jedanput kriv za jedno drugi put za nešto drugo, ali takve izjave su ništa drugo nego politički marketing.

Jasno je da Lijanović i njegova stranka zbog interesa određenih krugova, koji ne pripadaju Kreševskoj šestorci rade na njezinu razbijanju, a to se onda želi prikazati kao da je to djelo HDZ-a BiH", kazao je Relota.

Relota je naglasio kako će HDZ BiH odmah na početku sutrašnjeg sastanka izričito tražiti od predsjednika HDZ 1990 Bože Ljubića i HSP BiH Zvonske Jurišića da se očituju o Lijanovićevoj provokaciji.

"Ako predsjednici Ljubić i Jurišić otvoreno podupru ovakav način ponašanja Lijanovića, i njih dvojicu i njihove stranke ćemo također smatrati odgovornim za razbijanje kreševske šestorke", kazao je Relota, dodavši kako je HDZ BiH autor Deklaracije koja je potpisana u Kreševu, te da nije nikada niti će u budućnosti raditi na njezinom razbijanju.

"Mjesta u Kreševskoj šestorci nema za one koji rade na njezinom razbijanju, a to čini Lijanović i njegova stranka, koja, kako Lijanović često voli kazati na ovakvim sastancima, i ne pripada stranci iz reda hrvatskog naroda", kazao je Relota.

Sastanak stranka potpisnica Kreševske deklaracije planiran je za sutra, 3. svibnja u restoranu "Borak" u Širokom Brijegu, s početkom u 9 sati.

(Fena)