HDZ BiH i HDZ 1990 protiv ukidanja glasa hrvatskoj dijaspori

prebivalište, prebivalište, zakon o prebivalištu, dvojno prebivalište, BIH, Hrvatska

Komentirajući rezultate ankete agencije "Puls", prema kojima se 50 posto hrvatskih građana zalaže za ukidanje prava glasa dijaspori, glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota rekao je da su hrvatski državljani svi oni koji žive u Hrvatskoj, BiH, na Aljasci ili Sjevernom polu.

"Tu je Ustav vrlo jasan i on se mora poštovati", naglasio je Relota.

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar naglasio je da se njegova stranka uvijek zalagala za poštivanje Ustava Hrvatske i da su prava ista za sve.

Komentirajući izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hanesa Svobode da BiH u vrijeme izbora u Hrvatskoj izgleda kao da je proširena Hrvatska, Vegar je rekao da je jasno da Hrvatska nije proširena na teritoriju BiH.

"Ona je proširena samo preko svojih državljana na isti način kao što je proširena preko Austrije, Njemačke ili neke druge države gdje ima Hrvata koji imaju hrvatsko državljanstvo i nitko nema pravo da govori o nekakvom njenom teritorijalnom proširenju", poručio je Vegar.

Prema rezultatima istraživanja koje je provela agencija "Puls", skoro 50 posto hrvatskih građana se zalaže za ukidanje prava glasa dijaspori, dok njih oko 30 posto smatra da bi glasačko pravo Hrvatima koji žive van Hrvatske trebalo znatno reducirati.

(Srna)