Haški osuđenik u teškom stanju zbog koronavirusa

Momčilo Krajišnik
Arhiv

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik primljen je na Kliniku intenzivne medicine Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske zbog obostrane upale pluća, rekao je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

Đajić je naveo da je Krajišnik sinoć primljen na UKC Srpske zbog infekcije koronavirusom.

"Uradili smo sve dijagnostičke procedure i dajemo svu terapiju po svjetskim protokolima. Pratimo njegovo zdravstveno stanje, te mu dajemo najsuvremenije lijekove", rekao je Đajić. Zdravstveno stanje Krajišnika je teško i nezahvalno je govoriti o prognozama, istaknuo je Đajić.

On kaže da je to ustanovljeno nakon današnjeg konzilija za liječenje najteže oboljelih pacijenata od infekcije koronavirusom.

Đajić kaže da je Krajišnikovo stanje neizvjesno, da ime niske vrijednosti kisika, da je trenutno na pasivnom respiratoru, te da će danas vjerojatno morati biti potpuno stavljen na respirator.

Inače, Krajišnika je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio 2009. na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene nad nesrpskim stanovništvom, među ostalim progonom i ubojstvima na području BiH. Na slobodu je pušten prije sedam godina nakon odslužene dvije trećine kazne.