GV HNS-a PODRŽALO KARDINALA Dva bošnjačka člana Predsjedništva da prestanu vrijeđati Hrvate

gv hns, Božo Ljubić, Bleiburg, Kardinal Vinko Puljić

Povodom reakcija na najavu održavanja sv. mise za bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora jednoglasno i oštro osuđuje neutemeljene napade na Katoličku Crkvu i kardinala Puljića.

"Pozivamo bošnjačke političke dužnosnike, a osobito bošnjačke članove Predsjedništva BiH Komšića i Džaferovića, da se suzdrže od komentiranja pitanja za koja su u potpunosti nekompetentni, kao i da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH", kazali su iz GV HNS.

Smatraju da su radikalni bošnjački i filokomunistički unitaristi koji se bave zadiranjem u svete obrede Katoličke Crkve isti oni koji sustavno ignoriraju vladavinu prava i provedbu odluka Ustavnog suda BiH, koje nalažu usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH, rušeći same temelje države u kojoj se istodobno lažno samoproglašavaju najvećim i jedinim postojećim domoljubima.

"Ono što je počelo majorizacijom i formiranjem vlasti bez hrvatskog izbornog legitimiteta nastavilo se negiranjem konstitutivnosti kao natkrovljujućeg načela Ustava BiH. Sada se nastavlja grubim pokušajem ograničavanja slobode vjeroispovijesti i narušavanja autonomije Katoličke Crkve u njenom suverenom području, čime se jasno krše odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima, konkretno članak 9. "Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti" i članak 10. o "Slobodi izražavanja'", navodi HNS.

Ističu da su takve reakcije dijela političkog, medijskog i „intelektualnog“ Sarajeva zabrinjavajući recidivi totalitarizma i predstavljaju prijetnju slobodi i jednakopravnosti pojedinaca i čitavih naroda i to u vrijeme kada Europa obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao jednim od dva totalitarna režima.

"Dan pobjede je dan kada je Europa odlučno odbacila okove fašističkog totalitarizma, kao što je i 44 godine kasnije odbacila i okove komunističkog koji su naposljetku rezultirali rušenjem Berlinskog zida 1989. godine, nakon čega su pali svi totalitarni komunistički režimi u Europi. Tada je Europa uistinu postala slobodna. U tom smislu danas se obilježava i slavi veliki dan ponovne rehabilitacije vrijednosti slobode, jednakosti, solidarnosti, zajedništva i demokracije", napominju iz GV HNS-a.

Dodaju da Hrvatski narod odbacuje sve fašističke i komunističke ideologije i njihove suvremene pojavne oblike, s kojima se suočavamo i ovih dana, kada se nama Hrvatima katolicima, ali ne samo katolicima, pokušava braniti i pomoliti za stotine tisuća pobijenih nedužnih civila, i vojnika bez suđenja i bez obilježenog groba.

"Ne samo da nitko nije odgovarao za ove zločine komunističke vojske, već nam se pokušava zabraniti i sjećanje. Poručujemo svima da to danas više ne prolazi. Hrvatski anifašisti su prvi u Europi ustali protiv fašizma i to znatno prije komunista, koji su to odlučili tek kada je napadnuta njihova centrala, Sovjetski savez", podsjećaju.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora još jednom najoštrije osuđuje napad na kardinala Puljića i sv. misu žrtvama svih totalitarnih režima - fašizma i komunizma.

Hrvatski narodni sabor BiH je supokrovitelj 75. obljetnice Bleiburške tragedije, a pokrovitelj je Hrvatski sabor Republike Hrvatske, dakle zemlje koja predsjeda Vijećem Europske unije. Taj isti Hrvatski sabor je još 2006. godine usvojio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka 1945.-1990., sljedeći rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta.

Naprotiv, Zastupnički dom PSBiH većinom glasova 'probosanskih' i velikobošnjačkih stranaka je odbio razmatrati prijedlog Rezolucije o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, kao i proglašenje 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

"Stoga pozivamo sve recidiviste komunističkog totalitarizma i sve one u Bosni i Hercegovini koji se zaklinju u Europsku Uniju i koji bi je „ad hoc“ integrirali da za početak pokažu da prihvaćaju vrijednosti EU", kaže se, između ostalog, u priopćenju GV HNS-a koje potpisuje predsjednik Božo Ljubić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.