Građani BiH bi za 5000 dolara radili u opasnoj nuklearci

Ali ne bilo kakav posao nego rad na sanaciji oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima.

5000 dolara

Naime, dnevnica od 5000 dolara koju dobivaju radnici angažirani na sanaciji kod mnogih stanovnika Republike Srpske i Federacije BiH nadvladala je strah od radijacije i ozbiljno razmišljaju upustiti se u ovu po život opasnu avanturu.

Tokijska tvrtka Tepko, koja upravlja spomenutom elektranom, ponudila je dnevnicu od 5000 dolara svima koji su zainteresirani za rad na sanaciji oštećene nuklearke.

Kako piše Glas Srpske, posjetitelji mnogih portala koji su prenijeli tu informaciju raspituju se na forumima o odlasku u Japan, a na nekim od njih pojavile su se i upute kako je najlakše stupiti u kontakt s Japancima.

Na jednom banjolučkom portalu, koji je prenio vijest o brzoj, ali veoma opasnoj zaradi, pojavilo se nekoliko zainteresiranih sa samo jednim pitanjem - "Kako se može tamo otići?". Drugi forumaši im pokušavaju izaći u susret, pa je jedan od njih objavio link koji vodi do obrasca kompanije Tepko u kojem kandidati za dobro plaćenu spasilačku misiju mogu ostaviti svoje podatke. Koliko je posao u kompleksu Fukushime opasan unatoč ponuđenom iznosu, govori ponašanje japanskih liječnika koji izbjegavaju čak pregledati radnike koji dolaze iz nuklearke. Glasnogovornik kompanije rekao je da tragaju za radnicima u dobroj formi, takozvanim skakačima, koji su sposobni brzo ući u područja visoke radioaktivnosti, obaviti posao i odmah se povući.

Izvor radijacije

Ponekad "skakači" mogu obaviti nekoliko intervencija tijekom dana, ako ukupna doza primljene radijacije ne prelazi prihvatljivu granicu.

- U običnim okolnostima to bi bio posao iz snova, ali supruga me je u suzama zaustavila, pa sam odbio. Radno vrijeme je manje od sat vremena, ali rizik je prevelik, rekao je jedan Japanac koji je bio gotovo odlučio upustiti se u opasnu avanturu.

Kompanija Tepko pokušava približiti radove što više izvoru radijacije da bi kriza bila što prije okončana, ali taj posao nosi veliki rizik. Na to upozorava i profesor za atomsku fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci Branko Predojević koji kaže da nije preporučljiv odlazak na taj posao.