ŠOK NA GRANICI Otkriveno što je trojac pokušao unijeti u Hrvatsku

granica, prelazak granice, Srbija, Hrvatska, radioaktivni materijal, radijacija, granica, gromobran, krijumčarenje osoba, slavonski brod, pakistanac, kinezi
Ilustracija

Troje hrvatskih državljana uhićeno je u subotu navečer u Srbiji na graničnom prijelazu Bezdan, odakle su pokušali ući u Hrvatsku prevozeći skrivenu glavu radioaktivnog gromobrana, piše Jutarnji.

Kako je prenio lokalni portal iz Sombora Soinfo.org, senzori koji su postavljeni na graničnom prijelazu detektirali su prisustvo radioaktivnog materijala u automobilu kojim je troje hrvatskih državljana došlo na granični prijelaz.

Senzori su navodno oglasili upozoravajući nivo zračenja i prisustvo ‘‘ozbiljne količine‘‘ radioaktivnog materijala.

Vozač i oba suputnika odmah su uhićeni, a vrlo brzo, prema pisanju Soinfo.org, za Sombor su otišli i stručnjaci s Instituta za nuklearne znanosti u Vinči, koji su potvrdili da se u autu nalazi radioaktivni materijal.

Ubrzo je u prtljažniku, u rezervnom kotaču, pronađena glava radioaktivnog gromobrana.

Kako je prenio portal Blic.rs, automobilom je upravljao L. M. (49) iz Hrvatske.

Prema našim informacijama, svi koji su bili u blizini radioaktivnog materijala, pa tako i granični policajci i carinici Srbije, morali su se riješiti svojih odora, a potom su pregledani u bolnici u Somboru. Za sada nemaju nikakve simptome akutnog radijacijskog sindroma kao što su povraćanje, mučnina, glavobolje, promjene na koži itd., ali će preventivno biti pregledani i na Institutu za medicinu rada u Beogradu, gdje imaju svu potrebnu dijagnostičku opremu kojom se može otkriti je li došlo do proboja zračenja u tijelo.

Troje hrvatskih državljana još uvijek je uhićeno, ali nismo dobili informaciju je li im određen pritvor.

Inače, u Srbiji je preko 3600 radioaktivnih gromobrana bilo postavljeno na javnim stambenim i gospodarskim objektima.

Iako su još 2014. godine morali biti uklonjeni sa svih objekata, prema pisanju portala Novosti.rs iz 2018., ‘‘radioaktivni gromobrani nalaze se na 632 objekta - stambene zgrade, gospodarske hale i druge objekte širom Srbije".

Najviše ih ima u Kikindi (40), Bečeju (39) i Pančevu (32), a gotovo polovica općina i gradova na bar jednoj ili dvije zgrade ima zaštitu koja sadrži radioaktivni materijal.

Srpska Agencija za zaštitu od ionizirajućeg zračenja provodila je prethodnih godina akciju njihova uklanjanja, ali očito je da posao do današnjeg dana nije u potpunosti završen.