GOSPODARSTVO I TURIZAM Nakon Mostara i Sarajeva, povezali se Tuzla i Gradiška

GOSPODARSTVO I TURIZAM Nakon Mostara i Sarajeva, povezali se Tuzla i Gradiška
Grad Tuzla

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa suradnicima, primio je u srijedu, 5.5. u posjetu izaslanstvo Grada Gradiške, na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem. Prijemu je prisustvovala i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić. Kako je istaknuto ovom prilikom, ova dva grada povezuje narodni heroj Enver Šiljak. Razgovarano je mogućnostima suradnje u oblasti ekonomije, kulture, turizma, a sve kako bi građanima kvalitet života bio bolji.

"U oblasti kulturnog naslijeđa, ova dva grada veže narodni heroj Enver Šiljak. Mi u Bosni i Hercegovini u odnosima među gradovima trebamo potencirati ono što nas veže, a ne ono što nas razdvaja. Daleko je više onoga što nas veže. Tako možemo stvoriti sinergiju i iz ove krize se izvući kao iz 'mutne vode'. Enver Šiljak rođen je u Gradišci, a tragično je izgubio svoj život u Tuzli. 

Zajedno ljubomorno čuvamo uspomenu na narodnog heroja. To je jako važan dio naše zajedničke tradicije koju njegujemo. Cilj nam je da taj iskreni odnos pun entuzijazma i poštovanja širimo kako bi koristili sve faktore razvoja", izjavio je gradonačelnik Imamović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, prirodno, kulturno naslijeđe i ljudi su glavni faktori razvoja. "Cilj nam je ekonomski održiv razvoj, kvalitet života i uključenost građana. Zajedno možemo razmijeniti dobre prakse i iskustva, turiste, povezati udruženja i gospodarstvenike", naglasio je gradonačelnik Imamović.

Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, nije krio svoje zadovoljstvo gostoprimstvom koje im je ukazano u Tuzli. "Uspomene prema narodnom heroju se obostrano njeguju u oba grada. Želimo skinuti prašinu sa događaja i ličnosti, te da im odamo poštovanje. Tradiciju kulturne baštine i našeg povijesnog postojanja na ovim prostorima želimo prenositi i na mlađe generacije. Naš odnos u kome baštinimo našu tradiciju daje nam prostora da se jedni pored drugih možemo razvijati, biti uspješni i da surađujemo", kazao je gradonačelnik Adžić.

Kako je istaknuo, suradnja ova dva grada ima za cilj unaprjeđenje rada gradskih administracija kako bi što više bili u funkciji građana i gospodarstvenika. "Želimo pokazati međunarodnoj zajednici da naše lokalne uprave mogu biti ekspeditivne i efikasne kao i njihove. Želio bih da se zahvalnim na razmjeni iskustava u vezi međunarodnih projekata. 

Grad Tuzla i gradonačelnik Imamović su prepoznatljivi u mnogim međunarodnim projektima, naročito u projektima prekogranične suradnje, što je prilika da se razgovara o prekograničnoj suradnji i o tome kako u ovim financijski teškim vremenima, izazvanim pandemijom koronavirusa, osigurati grant sredstava zemalja članica EU. Gradiška ide isto tim putem. 

Drago mi je da smo u prilici danas da razmijenimo pozitivna iskustva i da vidimo šta možemo unaprijediti u radu naših lokalnih uprava, da se posvetimo više građanima i gospodarstvenicima", rekao je gradonačelnik Adžić. U izaslanstvu Grada Gradiške, pored gradonačelnika Zorana Adžića, bili su zamjenica gradonačelnika Dragana Ilić i menadžer Grada Bojan Vujinović, navedeno je u informaciji iz Ureda za informiranje Grada Tuzla.