GDJE JE 'HRVATSKI ODGOVOR' U HNŽ Dok se formira probošnjački blok, u oporbi će izgleda završiti samo hrvatske stranke

HNS BiH HDZ BiH

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) bi formiranjem vlasti u HNŽ mogla upasti sama u svoju jamu koju su konstruirali preko Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH), navodnog iznadstranačkog tijela koje je usvojilo deklaraciju u kojoj se ističe da bi trebalo voditi računa o jedinstvu Hrvata.

Usvojena deklaracija ostala mrtvo slovo na papiru

"U tu svrhu, buduća djelovanja svih političkih subjekata uključenih u HNS BiH, kao i HNS-a BiH u cjelini, treba, u što je moguće većoj mjeri, usklađivati sa sljedećim načelima i smjernicama:

Nacionalni interesi i opće dobro moraju biti ispred i iznad osobnih i stranačkih interesa

Stranke moraju biti okvir i sredstvo političke borbe za opće dobro, nacionalne, društvene i državne interese

U nastavku se dodaje još jedna bitna, ali i vrlo sporna odredba koja naglašava da temeljni kriteriji kod kadroviranja moraju biti iznad svega načela izvrsnosti i učinkovitosti što u praksi uglavnom i ne izgleda baš sukladno odredbama te je jedini bitan kriterij - stranka. 

HNS BiH HDZ BiH

Republikanci (HRS) i 90-ka (HDZ 1990) nisu dio Čovićevih zamisli.

Iako su bila velika očekivanja i u početku su se spominjali kao sastavni dio nove Vlade HNŽ, može se reći da je 90-ka najveći gubitnik pregovora jer su na kraju ispali iz svih opcija.

"U Deklaraciji HNS-a stoji da prilikom formiranja vlasti treba u potpunosti iskoristiti izborne kapacitete svih članica HNS-a", napisao je na svom Facebook profilu Ivan Odak, zastupnik HDZ 1990.

Slaven Raguž smatra da od HDZ-a nisu ništa očekivali, niti da išta trebaju od njih.

"Prva stvar koju treba naglasiti je kako HRS ne djeluje pod krovom ovoga što se danas zove HNS, tako da nama niti Dragan Čović kao predsjednik te institucije, kao i njegova partija ne predstavljaju ikakav autoritet. Prema tome niti očekujemo, niti smatramo shodnim da se itko, osim nas iz HRS-a, treba brinuti za sudbinu HRS-a, pogotovo n način kao što se SDA brine za sudbinu NES-a.

Dalje, uopće se ne slažem kako se krši Deklaracija HNS-a o usklađivanju načela između stranaka te krovne institucije, dapače sve je itekako usklađeno. Vidljivo je to bilo pri samom izbornom procesu gdje je originalni HDZ itekako malverzacijama pogurao mlađu kopiju. Vidljivo je to bilo i na samim pregovorima oko Vlade HNŽ, gdje je originalni HDZ otvoreno govorio kako predstavlja i mlađu kopiju, vis-a-vis svega spomenutog o danu izbora. Vidljivo je to po ponašanju ovih dviju stranaka primjerice u ZHŽ gdje je HDZ nedavno pozicijom zadovoljio zadnju pozicijom nezadovoljenu zastupnicu HDZ1990, vidljivo je i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije gdje zastupnici HDZ 1990 bespogovorno podržavaju apsolutno sve što predlaže originalna partija itd. Uostalom, i kada se formirala Vlada Srednjobosanske županije isto je bilo medijskih istupa kako se „gnusno isključuje HDZ1990“ iz priče, da bi se kasnije ispostavilo da su oni sami pristali na tu igru, zadovoljivši se kojekakvim „nižim“ pozicijama. Ništa se u političkim odnosima ispod HDZ-ove suknje ne događa slučajno, tako da i sve ovo što se u HNŽ-u događa je sigurno rezultat nekog dogovora na višim razinama između dva HDZ-a, jednako kao i predstava u javnosti da to nije baš tako. Po plodovima njihovim se oni prepoznaju", kazao je čelnik HRS-a.

Hrvatski narodni sabor bi malo imitirao Belgijce, malo više bio podređen Stožernoj stranci

Na kraju usvojene deklaracije izražena je i tendencija na belgijski model, no to još uvijek djeluje kao misaon pojam.

"Po uzoru na tijela jezičnih zajednica u Belgiji koja uz političku autonomiju također osiguravaju cjelovitu i učinkovitu obrazovnu, medijsku i kulturnu autonomiju, pretvaranje HNS BiH u svehrvatsku krovnu organizaciju u BiH koja uz legitimne političke predstavnike okuplja i sve vodeće društvene, gospodarske, obrazovne, kulturne, sportske, vjerske i ostale predstavnike Hrvata u BiH kroz Savjet HNS BiH, te uključivanje HNS BiH kao nositelja neteritorijalne autonomije Hrvata u BiH u ustavno-pravni poredak BiH", istaknuli su tvorci Deklaracije.

HDZ BiH kao stranka-pobjednica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još jednom je izigrana od svojih dugogodišnjih koalicijskih partnera iz SDA te je sve propalo kad se činilo da će danas biti formirana iščekivana nova Vlada. Pitanje je dokad će HDZ spašavati posrnulu Bakirovu stranku koju se nastoji zaobići na bilo kojoj razini vlasti u državi, pa se postavlja legitimno razmišljanje kako bi iz te stranke mogli promisliti o novoj skupštinskoj većini koja bi formirala Vladu bez SDA.

Podsjetimo, iako se činilo da je sve dogovoreno, SDA je u cijelu priču oko formiranje vlade htjela ubaciti NES (Narodni evropski savez) te je odgođena za danas zakazana sjednica na kojoj su građani HNŽ-a trebali dobiti novo vodstvo nakon dva mandata Vlade koju je vodio Nevenko Herceg.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.