FMERI Na napuštenim površinskim kopovima i odlagalištima rudnika u FBiH gradit će se solarne elektrane

FMERI
FMERI

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić (SDP), predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH), Svjetske banke i Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići razgovarali su o pravednoj energetskoj tranziciji.

Kako su priopćili iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, pravedna tranzicija ima nekoliko aspekata. Prvi je, kako su napomenuli, prelazak na nove tehnologije, drugi je zbrinjavanje radne snage i treći je vraćanje rudničkih površina u prvobitno stanje, odnosno njihovu prenamjenu za drugačije načine proizvodnje električne energije i ostvarivanja profita.

"Kompletna rudarska industrija, koja je desetljećima bila jedan od glavnih nositelja ekonomskog razvoja, u narednom razdoblju će morati proći kroz pravednu tranziciju. Cilj je da na human i ekonomski održiv način izvršimo tranziciju proizvodnje električne energije iz uglja na ekološki prihvatljivije načine proizvodnje", ukazao je ministar Lakić.

Prema njegovim riječima, već je počelo postupno zatvaranje dijelova rudnika, uz zbrinjavanje radnika i maksimalno korištenje imovine rudnika za proizvodnju električne energije iz drugih izvora ili za vraćanje u prvobitno stanje, privlačno za investitore i lokalnu zajednicu.

"Iako imamo pritiske da taj proces ubrzamo, mi smo odlučni da idemo tempom koji je u skladu s našim planovima i mogućnostima, kako ne bismo ugrozili ekonomski razvoj i energetsku stabilnost", naglasio je Lakić.

Bosna i Hercegovina je, kako su podsjetili u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, obavezna da postupno prijeđe na zelenu energiju da bi ispoštovala planove dekarbonizacije energetskog sektora i ispunila obveze prema Energetskoj zajednici.

U tom procesu postoji, kako su istakli, podrška međunarodne zajednice jer je zaštita okoliša nešto od čega će korist imati ne samo Bosna i Hercegovina, već i društvo u cjelini. Osim nepovratnih sredstava, Svjetska banka je osigurala i kreditna sredstva koja će biti upotrebljena za, kako su najavili, što bezbolnije zatvaranje rudnika.

Pravednom tranzicijom je planirano da se na napuštenim površinskim kopovima i odlagalištima rudnika izgrade fotonaponske elektrane. Kao primjer za to su istakli projekt izgradnje fotonaponske (solarne) elektrane Gračanica 1 i 2 koja je predviđena na završenom odlagalištu Rudnika uglja Gračanica, u općini Bugojno.

Za ostatak površina će se izvršiti, kako su naveli u resornom ministarstvu, prenamjena i rekultivacija površina, tj. obnavljanje i vraćanje u život degradiranih rudarskih površina, ali i za eventualne nove poslovne projekte. Pritom će se voditi računa o, kako su priopćili iz Ministarstva, zadovoljenju svih ekonomskih, socijalnih, kulturnih, sportskih i drugih potreba stanovništva.