FISKALNE KASICE NEKIMA PRASICE Vlada Federacije pozvana da stavi van snage Jelkin pravilnik

Jelka Miličević
Ilustracija/hercegovina.info

Klub zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas je pozvao Vladu Federacije BiH da stavi van snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa i uvede online sustav fiskalizacije.  

"U listopadu 2020. godine oboren je zakon o fiskalnim sustavima u FBiH. Po samoj procjeni Vlade u svibnju 2020. godine ukupno je bilo 83.547 fisklanih kasa u FBiH. Umjesto da Vlada ukine određene fiskalne i parafiskalne namete koje je obećala gospodarstvenicima, ona sa resornim ministarstvom, koje je donijelo pravilnike, na ovaj način pokušava da izvuče 80 milijuna KM iz gopodarstva", izjavio je na današnjoj konfereciji za tisak šef Kluba zastupnika SDP-a BiH Elvir Karajbić.

Zastupnici SDP-a smatraju da treba uvesti online sustav fiskalizacije, bez ikakvog troška.

"Online sustav fiskalizacije omogućava potpunu transparentnost i dnevnu kontrolu svih prometa na teritoriju Hrvatske. Rebulika Srpska se priprema za online fiskalizaciju, a jedino kod nas se pogoduje određenim poduzećima koja su bliska vlasti da izvuku 80 milijuna KM iz gospodarstva", rekao je Karajbić, objavila je Fena.

Podsjetimo, iako je u Parlamentu odbijen zakon, federalna ministrica financija Jelka Milićević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH koji je objavljen 17. rujna u Službenim novinama.

Prema procjenama Vlade FBiH, procijenjeni trošak zamjene prelazi 60 milijuna KM, a što će otići u džep tvrtkama vezanih s pojedinim dužnosnicima HDZ-a BiH.