FEDERALNA REVIZIJA U MINISTARSTVU KULTURE Sporni novčani transferi mostarskom sveučilištu, kazalištu, bazenu i dvorani

Zora Dujmović

Realizacija tekućih transfera u iznosu od 6,5 milijuna KM pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta u 2022. godini je izvršena najvećim dijelom bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija, ukazali su federalni revizori u Izvještaju o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

"Revizijom smo utvrdili da je realizacija sredstava tekućih transfera u iznosu od 6.549.250 KM (transferi za: sport od značaja za FBiH, kulturu od značaja za FBiH, obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, institucije znanosti i kulture od značaja za BiH i mlade) izvršena najvećim dijelom bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija, zbog čega se izbor korisnika u najvećoj mjeri zasnivao na subjektivnoj ocjeni članova komisije za bodovanje pristiglih zahtjeva.

Bodovanje je vršeno na osnovu općih i posebnih kriterija, odnosno na osnovu općih i posebnih potkriterija (koji nisu objavljeni ni u javnim pozivima ni u odluci o usvajanju Programa utroška sredstava)", naveli su federalni revizori.

Ukazuju kako nije definirana dokumentacija kojom se dokazuje njihova ispunjenost.

"Propisani opći kriteriji trebali bi definirati samo uvjete za ostvarenje prava na dodjelu sredstava, dok bi se visina odobrenih sredstava trebala utvrđivati isključivo na osnovu ocijenjenih posebnih kriterija.

Ne možemo potvrditi niti ispunjenost utvrđenih kriterija (hitnost, nepredviđenost, specifičnost programa) kod realizacije interventnih sredstava u iznosu od 542.000 KM, kao ni dodjelu sredstava bez primjene kriterija Sveučilištu u Mostaru za podršku programskim aktivnostima u iznosu od 50.000 KM. Navedeno ukazuje na to da nije osigurano transparentno i efikasno upravljanje proračunskim sredstvima u skladu s člankom 38. Zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2022. godinu", upozoravaju revizori.

Revizijom je utvrđeno da prilikom planiranja proračuna nije postupljeno u skladu s člankom 13. Zakona o proračunu u FBiH, u dijelu koji se odnosi na kapitalne transfere drugim razinama vlasti za izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, izgradnju sportske dvorane Mostar i izgradnju bazena Mostar u iznosu od 13.500.000 KM.

Zora Dujmović

"U programima su navedeni samo planirani rashodi i izdaci, bez detaljnog obrazloženja opisa programa (općih i posebnih ciljeva), procjene rezultata, te procjene nepredviđenih rashoda i rizika", navode revizori.

Revizori su utvrdili da iako je uspostavljena elektronska evidencija dolaska i odlaska sa posla, ona u prošloj godini nije bila u funkciji.

"Uvidom u mjesečne evidencije koje se vode pri kabinetu i mjesečne preglede prisutnosti na poslu, konstatirali smo da iste nisu usuglašene. Nije uspostavljena evidencija o radnom vremenu koja je potrebna za ostvarivanje prava iz radnog odnosa i koja u skladu s člankom 8. Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim osobama angažiranim na radu sadrži podatke o početku i završetku rada, vremenu i satima zastoja, prekida rada i slično", navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori su se dotaknuli i rada komisija pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta čiji su izdaci u prošloj godini bili 20.740 KM.

"Utvrdili smo da su pojedini zaposlenici Ministarstva angažirani u više od dvije komisije, što nije u skladu sa uredbom kojom je uređeno da jedna osoba može biti imenovana za predsjednika ili člana u najviše dva radna tijela".

Revizijom je utvrđeno da Ministarstvo nije dosljedno poštovalo odredbe uredbe u dijelu dozvoljenog broja komisija u kojima može biti angažiran isti zaposlenik, niti da su se povjereni zadaci obavljali izvan redovnog radnog vremena, s obzirom na to da u pisanim izvještajima to nije navedeno", stoji, između ostalog, u revizorskom izvještaju.

Na čelu ministarstva u razdoblju koje spominju revizori nalazila se Zora Dujmović (HDZ).