Skandalozno: Federacija otela 94 milijuna maraka u četiri godine HNŽ-u i ZHŽ-u

platformaši, čistka, platformaši, vlast, platformaši, branitelji, revizija, nepotizam, Vlada Federacije, platformaši, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Nermin Nikšić, platforma, platformaši, vlast, BIH, država za čovjeka, platformaši, nepotizam, država za čovjeka, platformaši, zaduženja, javna poduzeća, platformaši, imenovanje, platformaši, Republika Srpska, pomoć, SDP BIH, vlast, platformaši, platformaši, platforma, sastanak, Federacija BIH, unitarna bih, platformaši, platformaši, vlast, BIH, HT MOSTAR, platformaši, smjene, sindikat, platformaši, prevara, platformaši, udar, Hrvati u BIH, SDP BIH, HDZ BiH, platformaši, federalna vlada, Federacija BIH, smjene, platformaši, platformaši, kadrovi, smjene, koalicija, proračun, platformaši, SDA BIH, SDP BIH, Zvonko Jurišić, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, platforma, platformaši, Bošnjaci, Hrvati u BIH, županije, HNŽ, ZHŽ, igre na sreću, Vlada FBiH, platformaši, platforma, BIH, FBIH, Vlada FBiH, MMF, no

... dug Federacije, odnosno obveze koje se zadužio entitet platile županije, čime su izravno oštećene za više desetaka milijuna maraka, piše vecernji.ba.

Federalni ministar financija Ante Krajina nedavno se pohvalio da je platformaška Vlada Federacije BiH u ovom mandatnom razdoblju od 2011. godine nije povećala dug koji se odnosi na Vladu, ali je ukupan dug u Federaciji BiH rastao prije svega zbog povećanog zaduživanja krajnjih korisnika kao što su javna poduzeća.

Pri tome je Krajina predstavio i precizne podatke o otplati vanjskog duga Federacije BiH po godinama. Tako je u 2012. godini isplaćeno 213 milijuna, godinu dana kasnije 293, prošle 502 milijuna, a ove godine bit će isplaćeno najviše 545 milijuna maraka.

Diskriminacija

Istodobno s time Federacija će se i ove godine zadužiti za 620 milijuna, što je za 75 milijuna više nego što će vratiti sredstava, što znači da ćemo biti ponovno u minusu. Za razliku od Krajine koji je nastojao predstaviti navodnu pozitivnu federalnu bilancu, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije BiH Željko Tomić usporedio je ove podatke otplate duga i raspodjele prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV), što je otkrilo frapantne podatke.

Naime, zbog Zakona o raspodjeli prihoda u Federaciji BiH koji je apsolutno diskriminatoran, ispalo je da su dug Federacije, odnosno obveze koje se zadužio entitet platile županije, čime su izravno oštećene za više desetaka milijuna maraka.

Po tim podacima u četiri godine na koje se odnosi i izvještaj ministra Krajine došlo se do jednostavnog zaključka kako su zbog federalne vreće bez dna samo dvije hercegovačke županije sa sjedištima u Mostaru i Širokom Brijegu oštećene za čak 94 milijuna maraka.

Jasni pokazatelji

Tomić je pri tome napravio i detaljnu analizu pa je ZHŽ 2011. manje dobilo 3,6 milijuna maraka s jedinstvenog računa, godinu dana kasnije skoro pet, 2013. mu je oteto 8,5 zbog vraćanja duga Federacije, a u ovoj godini će u proračunu manje imati čak 9,2 milijuna. Ukupno je to u ove četiri godine 26,2 milujna maraka koje je pojeo federalni aranžman s MMF-om.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je tijekom četiri godine oteta jedna trećina jednogodišnjeg proračuna, odnosno 68,1 milijun maraka. Gledajući po godinama 9,3 u 2011. godini, manje će u ovoj godini dobiti čak 23 milijuna maraka s jedinstvenog računa.

Ova računica pokazuje na koji način vlasti Federacije BiH praktično gase županije dovodeći ih do financijskog kolapsa. Recept je jednostavan. Što se više FBiH zadužuje, to će županije biti više oštećene. To je ‘sjajan' argument za opravdanje daljnje unitarizacije federalnog entiteta.