Federacija BiH dobila najveći proračun od osnutka

Konvertibilne marke
Ilustracija

Proračun Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je večeras na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Pošto ga je na sjednici 28. ožujka u istom tekstu prihvatio i Predstavnički dom, proračun može biti operativan. Ovogodišnji federalni proračun u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM najveći je otkad postoji Federacija, navodi Fena.

Večerašnjim odobravanjem u Domu naroda, usvojen je posljednjeg dana važenja Odluke o privremenom financiranju FBiH, donesene u siječnju.

Ta odluka je bila nadomješćujuće rješenje za prva tri mjeseca 2022. kako, u nedostatku proračuna kao akta potvrđenog od oba doma u Parlamentu u navedenom razdoblju, ne bi stali osnovni financijski tokovi u FBiH.

Nakon što je večeras na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen proračun FBiH za 2022. godinu, zaključkom je, na prijedlog zastupnika Elvedina Mušanovića, Vlada FBiH zadužena da iz tekuće rezerve osigura novac za pomoć Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku.

Prema obrazloženju federalnog premijera Fadila Novalića, doprinijet će stabilizaciji ekonomije Federacije te pružiti zaštitu ranjivim kategorijama i stvoriti pretpostavke za ubrzani razvoj u budućnosti. Novalić je zastupnicima obrazložio da je proračun za 2022. godinu veći za 116 milijuna KM ili za dva posto u odnosu na prošlogodišnji.