Evo kako će funkcionirati prelazak granice s COVID potvrdama

Covid putovnica
Ilustracija

Bez COVID potvrde teško će se putovati ovo ljeto, bilo da je ona u papirnatom ili digitalnom obliku.

Ovakve potvrde posebno važne zbog turističke sezone, granica, a postoje i neki načini kako turisti mogu smanjiti potencijalna čekanja na ulazak u Hrvatsku. Jer digitalne zelene potvrde u Hrvatskoj spremne su već za prvi lipnja, a kako će to sve izgledati u ovoj turističkoj sezoni, pokazali su reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak u stručnoj službi MUP-a.

Turistu je najbrže svoju potvrdu s informacijom o tome je li cijepljen, testiran ili prebolio koronavirus, prije dolaska u Hrvatsku prijaviti na stranici entercroatia.mup.hr. Tada mu je, kao i u starom normalnom, potrebna samo osobna isprava.

"Uzmimo prvi primjer, osoba koja dolazi iz Grčke i svoju digitalnu zelenu potvrdu prijavila je putem stranice entercroatia", kazala je reporterka i pružila dokumente policijskoj službenici.

"Provjera traje 10-ak sekundi, policajac na graničnom prijelazu tada može vidjeti da osoba koja prelazi granicu ima negativan PCR test i da je potvrda s kojom može doći u Hrvatsku, ispravna", izvjestila je Bolšec Oblak.

Postoji i drugi scenarij, a to je da se osoba nije prijavila putem portala entercroatia, što znači da tada na granicu dolazi sa svojom putovnicom. Na primjer, osoba ulazi u Hrvatsku s njemačkom putovnicom, ali sa sobom mora imati isprintanu ili na mobitelu svoju digitalnu zelenu potvrdu.

"Na ovaj način proces je bio koju sekundu duži, ipak se provjeravaju dvije potvrde. Granični policajac može provjeriti da je riječ o turistu koji je prebolio COVID, imunitet mu traje sve do listopada. A kako bi to sve išlo zaista brže, na granice su stigli čitači koji mogu provjeriti vašu potvrdu u papirnatom obliku, ali naravno i u digitalnom", kazala je reporterka.

Ako netko pokuša prevariti sustav, i uzme tuđu potvrdu neće moći preko granice. Putovanja će, naravno, biti moguća i bez njih, no uz dodatnu papirologiju, čekanja i karantene. Putnici ih zato jedva čekaju jer vjeruju da će im ipak olakšati ljetovanje.

"Bit će lakše, neće baš bit kao staro, ali bit će lakše sigurno", rekao je jedan putnik.

"Već smo navikli dvije godine ovako, spontano, ne možemo se više stresirati, što bude bude!", kazala je putnica.

Primjena ovakvih dokumenata u cijeloj Uniji očekuje se najkasnije s prvim srpnja.

"U tijeku si intenzivna bilateralna testiranja s državama članicama, trenutno validirane su COVID potvrde Italije, Poljske, Belgije, Islanda, Švedske, Danske, Estonije, Grčke, Španjolske, Litve i Cipra", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

U MUP-u kažu da je sve spremno za sezonu. A u Hrvatskoj će ovakve potvrde građanima biti dostupne preko sustava e-građani, ili u uredima HZZO-a u cijeloj Hrvatskoj.