SLUŽBENO Covid putovnice u upotrebi od 1. srpnja

SLUŽBENO Covid putovnice u upotrebi od 1. srpnja
Ilustracija

Šefovi tri vodeće institucije Europske unije danas su potpisivanjem finalne uredbe učinili službenom upotrebu COVID putovnica, koji omogućavaju slobodno kretanje unutar Unije u doba pandemije, javlja N1 BiH.

Ceremoniji potpisivanja su nazočili predsjedavajući Europskog parlamenta David Sassoli, Vijeća Europske unije Antonio Costa i Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Digitalni COVID certifikat EU je simbol onoga za šta se Europa zalaže. Europa koja ne posustaje kada je stavljena na kušnju. Europa koja se ujedinjuje kada se suoči sa izazovima. Naša unija je ponovo pokazala da najbolje radimo kada radimo zajedno”, kazao je Costa, premijer Portugala, zemlje članice koja trenutno predsjedava Vijećem EU.

Dodao je kako je propis o digitalnom certifikatu dogovoren u rekordnom roku od 62 dana.

“Možemo biti ponosni na ovo veliko dostignuće. Europa koju svi znamo i koju želimo natrag je Europa bez barijera. EU certifikat će građanima omogućiti da uživaju ono najopipljivije i najdraže pravo u EU – pravo na slobodno kretanje”, istakao je Costa.

Čemu služi EU digitalni certifikat

Cilj digitalnog dokumenta je olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije COVID-19. Svi Europljani imaju pravo na slobodno kretanje, ali potvrda će olakšati kretanje oslobađajući nositelje ovog dokumenta od ograničenja poput karantene.

Potvrda će biti dostupna u digitalnom i papirnom formatu, a izdavat će se na svim službenim jezicima EU. Pokrivat će informacije o nositelju kao što su prebolovan COVID-19, obavljena vakcinacija ili testiranje na nazočnost korona virusa.

Izdavanje certifikata se neće naplaćivati.

Uredba stupa na snagu 1 srpnja 2021. i ostaje na snazi 12 mjeseci.

Obraćajući se novinarima nakon ceremonije potpisivanja, predsjednica Europskog povjerenstva je kazala kako se građani mogu radovati ljetu nakon uspješne kampanje cijepljenja i uvođenjem COVID certifikata.