EU PODRŠKA BH. POLJOPRIVREDNICIMA Izvještavanje o poljoprivrednim temama važno, prilike za financijsku potporu postoje

EU4AGRI

U Mostaru je, u okviru projekata EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery koje financira Europska unija, organizirana dvodnevna radionica za predstavnike bh. medija s ciljem podizanja svijesti o poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini te financijskoj podršci koju EU pruža bh. poljoprivrednicima.

EU4AGRI

Sudionici su imali priliku unaprijediti svoje vještine i znanja o projektima EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery, kroz raznovrsne interaktivne radionice i predavanja iz prakse, te posjetu jednom od uspješnih korisnika EU4AGRI projekta.

"Sretni smo što organiziramo drugu medijsku radionicu, ovaj put u Mostaru. Prva je bila u Bijeljini u svibnju ove godine. Drago nam je što postoji veliki interes medijskih kuća i što imamo dobru suradnju kroz naše projekte i rad. Medije smatramo saveznicima u širenju naše poruke do potencijalnih i krajnjih korisnika. Upravo to je i cilj okupljanja predstavnika i predstavnica medija u Mostaru, da predstavimo naše ciljeve, misiju projekata i sve druge aktivnosti i rezultate koji su važni za krajnje korisnike", istaknula je Nežla Adilagić, projektna menadžerica EU4AGRI projekta.

EU4AGRI

Adilagić je naglasila da je najvažnija poruka koju žele poslati ta da potencijalni korisnici u poljoprivredno-prehrambenom sektoru saznaju za mogućnosti koje im se nude kroz projekte, a to je pristup bespovratnim financijskim sredstvima Europske unije.

Osim što su stekli nova znanja, predstavnici 15 medijskih kuća iz cijele Bosne i Hercegovine imali su priliku razgovarati o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju tijekom izvještavanja o poljoprivredno-prehrambenim temama, te spremnosti proizvođača da sudjeluju u stvaranju bolje slike i promociji ovog sektora u javnosti.

EU4AGRI

Razmjena ideja i iskustava između različitih medijskih kuća doprinijela je stvaranju plodnog okruženja za buduću suradnju.

U sklopu radionice organiziran je i posjet korisniku EU4AGRI projekta, "Hercegovačkom selu" u Čitluku, kako bi se medijskim predstavnicima predstavila uspješna priča projekta, te kako bi se izgradili kapaciteti za što bolje i aktivnije izvještavanje o poljoprivrednim temama.

"U našem okruženju ljudi još nisu svjesni da im ovakvi fondovi Europske unije mogu pomoći u samom unaprjeđenju proizvodnje, digitalizaciji i modernizaciji proizvodnih pogona. U partnerstvu s Općinom Čitluk osmislili smo koncept od proizvodnje do realizacije u našoj kušaonici, gdje je Općina nositelj projekta u marketinškom smislu, te je taj projekt uspješno realiziran na našu veliku radost", poručio je Anđelo Vasilj, menadžer "Hercegovačkog sela".

EU4AGRI

U sklopu projekta EU4AGRI, zahvaljujući sredstvima EU, 19. rujna objavljen je novi Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 2 milijuna KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 KM do maksimalno 200.000 KM (bez PDV-a).

Kroz ovaj javni poziv Europska unija će podržati poljoprivredna gospodarstva koja doprinose stabilizaciji/ojačavanju proizvodne konkurentnosti i povećanju razine produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, presadnice povrća i sjemenski krumpir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj začinskog bilja, ljekovitog bilja, i gljiva, kao i proizvodnja meda.

EU4AGRI

Prijave se mogu podnositi od 5. listopada 2023. godine. Krajnji rok za podnošenje prijava je 20. studeni 2023. godine, do 15:00 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Prijava se podnosi ISKLJUČIVO putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba. Instrukcije za korištenje online platforme možete pronaći na istom linku.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekt Europske unije vrijedan 20,25 milijuna eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekt provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Češka razvojna agencija (CZDA).

EU4AGRI

EU4AGRI-Recovery je dodatni projekt Europske unije vrijedan 5 milijuna eura, koji je pokrenut s ciljem pružanja hitne podrške sektoru u svjetlu ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19. Projekti se provode u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, entitetskim ministarstvima poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva, kao i s relevantnim kantonalnim i lokalnim institucijama.