ERIC NELSON Američki veleposlanik najavio sankcije za korumpirane osobe iz BiH

Eric Nelson
hercegovina.info

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson najavio je u četvrtak kako će SAD proširiti popis osoba iz BiH koje će se sankcionirati radi korupcije, no nije želio reći o kojim je osobama riječ.

"Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD. Imamo te ovlasti prema našem zakonu o imigracijama", izjavio je Nelson televiziji N1.

Upitan o kojim je osobama riječ, Nelson nije želio odgovoriti rekavši da to može biti bilo tko, prenosi Hina.

SAD su zabranu izdavanja vize za sadašnjeg člana predsjedništva BiH Milorada Dodika uvele još 2017., a nešto kasnije na isti je način kažnjen i Dodikov bliski suradnik, bivši predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić.

Razlika je bila u tome što je Dodik sankcioniran kao osoba koja je označena prijetnjom za provedbu Daytonskog sporazuma, a Špirić je na "crnu listu" dospio kao osoba umiješana u "ozbiljnu korupciju".

"Mi jačamo procedure kako bi obranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i kako bi zaštitili BiH"
Zbog korupcije je mjeru zabrane ulaska u SAD dobio i bivši glavni tajnik Stranke demokratske akcije Amir Zukić.

Nelson je rekao da je administracija predsjednika Joea Bidena korupciju označila kako izravnu sigurnosnu prijetnju SAD-u i da će odlučno reagirati prema osobama koje su u to umiješane na Balkanu.

"Mi jačamo procedure kako bi obranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i kako bi zaštitili BiH i pomogli u borbi protiv korupcije", kazao je Nelson.

Predsjednik Biden je za koordinatora za politiku sankcija imenovao Jamesa O'Briena, savjetnika bivše državne tajnice Madeleine Albright tijekom rata u BiH.

Bio je i posebni američki izaslanik za BiH izravno uključen u pregovore koji su doveli do Daytonskog sporazuma.