Smjena američkih veleposlanika u BiH: Odlazi Nelson, stiže Murphy

Eric Nelson, Michael Murphy, Sarajevo
hercegovina.info

Američki predsjednik Joe Biden je izabrao novog veleposlanika Sjedinjenih Država kojeg će poslati u Bosnu i Hercegovinu - Michaela Murphyja, potvrdila je to Bijela kuća.

Murphy je veteran američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom, a koji trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje europsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine gdje je služio kao zamjenik šefa misije u veleposlanstvu u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u američkom veleposlanstvu. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Nepoznato je kada će Senat preuzeti nominaciju i glasovati o Bidenovom izboru, a s obzirom na to da odlaze na ljetnu pauzu, osim ovog imenovanja, na čekanju će biti brojne stavke sa zakonodavnog dnevnog reda Bidena, prenosi Klix.

Dosadašnji veleposlanik SAD-a Eric Nelson ubrzo odlazi, a još uvijek se ne zna službeno gdje će ići dalje nakon Sarajeva.