DRŽAVNI PRAVOBRANITELJ BIH Mlađen Mandić prije odlaska s dužnosti povukao tužbu protiv Nike Marušića i HNŽ

Niko Marušić Marinada

Malverzacije s državnim zemljištem koje je još 2006. godine odlukom Vlade Miroslava Ćorića nezakonito prodano u namještenoj kupoprodaji između Ministarstva gospodarstva HNŽ i Nike Marušića za 4 feninga po kvadratu na području Kruševa, Pijesaka i Gubavice površine 138 hektara dobila je novi epilog. Kako doznaje hercegovina.info, državni pravobranitelj BiH (tužitelj) je podneskom 21. kolovoza 2023. godine povukao tužbu u predmetu koji se vodio pred Općinskim sudom u Mostaru, radi utvrđivanja ništavnosti ugovora.

Pravobranitelj Mlađen Mandić prije odlaska povukao tužbu

Da je Niko Marušić samo paravan za kupovinu 138 hektara za 4 feninga po kvadratu iza koje se kriju mnoge utjecajnije osobe na svim nivoima vlasti govori činjenica u 17-godišnjoj pravnoj bitci mještana protiv nelegalne prodaje državnog zemljišta jednoj osobi. Rijetke su državne institucije u kojima je predviđena nacionalna rotacija, a takav slučaj je u Pravobraniteljstvu BiH. Pravobranitelj i dva zamjenika imenovana iz reda konstitutivnih naroda rotiraju se na funkciji pravobranitelja u jednakim vremenskim intervalima tijekom trajanja mandata. Tako je Pravobranitelj Ismet Velić čiji je mandat istekao 27. 4. 2023 godine podnio tužbu pred Općinskim sudom u Mostaru 21. 3. 2023. godine radi utvrđivanja ništavnosti kupoprodajnog ugovora broj 07-08-28-849-2/06 od 28.07.2006 godine između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede HNŽ i fizičke osobe Nike Marušića. U fotelju po principu rotacije iz reda konstitutivnih naroda zasjeo je 27. 4. 2023. godine Mlađen Mandić koji je samo par mjeseci poslije 21. 8. 2023. godine povukao tužbu u predmetu koji se vodi pred općinskim sudom u Mostaru, radi utvrđivanja ništavnosti ugovora.

Na upit portala hercegovina.info upućenom pravobraniteljstvu od 11. 9. 2023. godine je li pravobraniteljstvo povuklo tužbu, Mlađen Mandić nije želio odgovoriti. Rješenjem vijeća ministarstva Bosne i Hercegovine 20. 9. 2023. godine stupilo je na dužnost novo rukovodstvo Pravobraniteljstva BiH na čelu sa Alminom Pilav, dok su njene zamjenice Jelena Cvijetić i Magdalena Papić.Nova Pravobraniteljica BiH Almina Pilav u odgovoru portalu hercegovina.info navodi:

U vezi s Vašim pitanjem koje se odnosi na podnošenje tužbe tužitelja Bosne i Hercegovine protiv tuženih Hercegovačko-neretvanske županije i Nike Marušića iz Mostara, obavještavamo Vas da je Podneskom tužitelja od 21. 8. 2023. godine povučena tužba u predmetu koji se vodio pred Općinskim sudom u Mostaru, radi utvrđivanja ništavnosti ugovora.

Novo rukovodstvo Pravobraniteljstva BiH stupilo je na dužnost dana 20. 9. 2023. godine. Pravobranitelj Bosne i Hercegovine ponovno analizira predmet i donijet će odluku sukladno dokazima koji se nalaze u spisu.

Niko Marušić Marinada


Općinski sud u Mostaru pitali smo o predmetu koji se kod njih vodio no na upit od 12. rujna odgovoreno nam je da je postupajući sudac na bolovanju, a isti odgovor smo dobili i početkom listopada.

Mještani Gubavice u pravoj borbi protiv solara koji ugrožavaju njihov životni prostor

Da se Niki Marušiću i njegovim suradnicima u nelegalnoj prodaji državnog zemljišta žuri govori podatak da je tvrtka Europa Solar d.o.o Široki Brijeg u više navrata podnosila prijedlog Ministarstvu gospodarstva HNŽ za dodjelu koncesije za proizvodnju električne energije izgradnjom 14 fotonaponskih elektrana na području Pijesci i Gubavice. Jedan od uvjeta dodjele koncesije je da su rješeni imovinsko-pravni odnosi. Nakon što su dobili odbijenicu za dodjelu koncesije zbog tužbe Pravobraniteljstva BiH i nerješenih imovinsko-pravnih odnosa, zanimljivo tvrtka Europa Solar d.o.o Široki Brijeg podnosi novi prijedlog Ministartsvu gospodarstva HNŽ netom prije povlačenja tužbe Pravobranitelja BiH na čijem čelu je bio Mlađen Mandić.

Niko Marušić Marinada

Niko Marušić Marinada

Napomenimo, Županijsko tužiteljstvo Livno formiralo je kazneni predmet protiv Nike Marušića i drugih, radi prijavljenih kaznenih djela kao iz kaznene prijave koju je podnio portal Hercegovina.info. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.