Država za čovjeka: Poskupljuje benzin, a onda i hrana!

Gorivo će u našoj zemlji ponovo poskupjeti, a kako na ovom tržištu ne postoji regulator, tako se i cijene slobodno formiraju. Čini se da bi ovo poskupljenje moglo imati lančanu reakciju, u prvom redu cijena osnovnih prehrambenih artikala, javlja portal "Federalne TV".

Nimalo nova, skoro pa redovna, postala je vijest o poskupljenju goriva. I ovaj put, kao razlog se navodi povećanje rafinerijskih cijena nafte.

Faktori koji kreiraju cjenovnu politiku su toliko varijabilni da je jednostavno nemoguće praviti bilo kakve prognoze, ali je sigurno: prema postojećim pokazateljima, situacija za naredni period nije nimalo optimistična, kaže Amela Kečo, tajnica Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

Najave o još većim poskupljenjima goriva ne bi trebale zabrinjavati samo vozače nego sve građane. Bitno je znati da svako poskupljenje goriva utječe na cjenovnike osnovnih životnih namirnica i prehrambenih proizvoda, upozorava Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

U Savezu udruženja potrošača BiH razumiju da cijene goriva na bh. crpkama ovise od svjetskog tržišta, ali tvrde da naši distributeri intenzivnije reagiraju na trend na svjetskom tržištu kada je u pitanju poskupljenje barela nafte, a prilikom pojeftinjenja barela oni prerađuju svoje rezervne zalihe sve do ponovnog poskupljenja. To je moguće jer naši distributeri nafte mogu slobodno da formiraju cijene, a pri povećanju uvijek su čvrsto ujedinjeni.