Društvo novinara BiH traži istragu prijetnji upućenih Martini Mlinarević Sopta

Društvo novinara BiH traži istragu prijetnji upućenih Martini Mlinarević Sopta

Društvo novinara BiH pozvalo je nadležne organe da provedu istragu o prijetećim porukama koje spisateljica i kolumnistica Martina Mlinarević Sopta dobiva na društvenim mrežama, s obzirom da je vlasnike profila na društvenim mrežama moguće identificirati.

Navode da su poruke upućene nakon što je Mlinarević Sopta objavila na društvenoj mreži da je njen nastup na Evergreen Festu u Čitluku otkazan zbog, kako je navela, prijetnji ljudi iz tog grada i sponzora festivala. Ona je na društvenoj mreži govorila o važnosti tog festivala, ali i o problemima koje je u dijelovima Hercegovine ranije imala zbog svojih javno iznesenih stavova.

Iz Društva ističu da se u porukama koje dobiva direktno vrijeđa kao žena, ali i kao osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom, što sve utiče i na normalan život kompletne obitelji, a posebno na dijete.

Vrijeđanje na društvenim mrežama nije sloboda govora te je neophodno da nadležni organi obrate pažnju i ovakav govor tretiraju u skladu sa zakonima FBiH. Također apeliramo na Vijeće za štampu da poduzmu sve aktivnosti kojim će se korisnici društvenih mreža a posebno novinari koji društvene mreže koriste kao kanale komunikacije sa javnostima što je moguće više zaštiti od svih vrsta nasrtaja, a posebno uključujući govor mržnje. Javnost u BiH mora da shvati da se nesuglasice u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne prijetnjama - priopćeno je iz Društva novinara BiH.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/kultura/odgovor-brotnjaka-martini-brotnjaci-nisu-bagra-i-nisu-placipicke-koje-placu-na-srceparajuce-filmove-ljubavne-romane-kolumne-1679#news_view

(fena)