Pitali smo OSCE kako nije bio zabrinut kad su zapalili Bešlića i Lijanovića, nemaju precizan odgovor

Bukača, Huzur, Martina Mlinarević - Sopta, knjige, prodaja, kolumna, K. Perić, centar 2, Martina Mlinarević - Sopta, OSCE
Arhiva/Hercegovina.info

Pitali smo jučer Misiju OSCE-a u Bosni i Hercegovini kako to da nisu reagirali na spaljivanje Ljube Bešlića, ili Jerke Lijanovića, ili Mire Ćorića u Centru 2, nego se uključuju tek ove godine, kada je spaljena Martina Mlinarević Sopta.

Precizan odgovor nisu imali, ili su se zbunili. Odgovor prenosimo u cijelosti:

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini partner je institucijama i građanima BiH, s kojima zajedno radimo na unapređenju međusobnog razumijevanja i tolerancije. Reakcija koju smo ranije objavili odnosi se na čin paljenja lutke sa likom stvarne osobe, bez obzira na to koga lutka predstavlja. Najnoviji slučaj, zajedno sa svim ostalim slučajevima, služi kao primjer djela i ponašanja počinjenih sa namjerom zastrašivanja tih osoba i izazivanja straha i nesigurnosti u široj zajednici i ne služi promociji umjetnosti ili baštine.

Izražavanje neslaganja sa stajalištima i mišljenjima drugih je, svakako, legitimno ali bi ih trebalo izraziti na odgovorniji način koji ne promovira nasilje ili mržnju. Misija OSCE-a u BiH se zalaže za slobodu izražavanja, ali smatra svako djelo koje promovira nasilje, čak i na satiričan način, neprihvatljivim”, naveli su iz OSCE-a.

Koliko smo razumjeli, oni su generalno protiv spaljivanja lutaka, ali je simptomatično da su reagirali tek ove godine, kada je lutka bila Komšićeva veleposlanica u Češkoj. 

Na lomači u mostarskom naselju Centar 2 prethodnih godina su stradali: Buljo Šešbešlić(Ljubo Bešlić), Medi Plišbraun, Bjerko Pilijanović(Jerko Lijanović), Vladin Blećo, gospođica Gradska Vijećnica, Eurokrem Obabuš, Ćiro Morić(Miro Ćorić), Marko Franko Švicarac, Uhljeb Budžetić, Lipe Blesić, Akciza Nalitrić i drugi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.