DOPISNIK IZ WASHINGTONA Sven Alkalaj i Željko Komšić ratujući sa Zapadom nanose ogromnu štetu BiH

Sven Alkalaj UN

Govor veleposlanika Bosne i Hercegovine pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Svena Alkalaja izazvao je mnogo pažnje i reakcija. Na Alkalajev govor reagirao je i Ivica Puljić, čuveni bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere.

"Ispade sad da je Alkalaju nešto onemogućeno. Bio je veleposlanik u Washingtonu i NATO-u, bio je ministar vanjskih poslova što mu je otvorilo vrata da bude visoki dužnosnik UN-a. S tog je mjesta, nakon jednog skandala, otišao u mirovinu, u Kanadu, da bi ga Komšić angažirao u UN-u", napisao je Puljić.

Puljić je dodao kako je ranije bilo kombinacija da Alkalaj ode u Washington, kao Hrvat.

"Kažu da Željko Komšić želi zadržati Alkalaja u UN-u, gdje bi sada kao veleposlanik trebao doći bošnjački kadar tako da je ponudio SDP-u veleposlaničko mjesto u Washingtonu, gdje treba doći hrvatski kadar. Ranije je bila kombinacija da Alkalaj ode u Washington. Kao Hrvat, naravno", istakao je Puljić i dodao:

Prije godinu dana Rusija je spriječila da Christian Schmidt - OHR govori na Vijeću sigurnosti. Umjesto njega to je učinio BiH veleposlanik Alkalaj, žestoko braneći OHR i Schmidta od Rusije, Srbije i Dodika. Godinu poslije Rusi čestitaju Alkalaju na govoru protiv Schmidta.

Ja sam za Alkalaja nedavno rekao "da spašava obraz BiH" zato što je podigao ruku na Općoj skupštini UN-a kada je Rusija proglašena agresorom u Ukrajini. Ali, sinoć je Sven Alkalaj, pristajući na Komšićevo ratovanje sa Zapadom, nanio neprocjenjivu štetu BiH.

Alkalaj je poništio odnose sa zapadnim zemljama, koji su na meti onima koji BiH ne žele dobro već nekoliko mjeseci. Odricati se zapadnih zemalja je politička ludost. Kada vam Rusi u UN-u čestitaju na govoru onda znate da ste na krivoj strani.

Ne trčim. Čekam 24 sata. Pročitao još dva puta govor ambasadora Alkaja. Pogledao još jednom video sa sjednice. Mislim da mogu reći da njegov istup na Vijeću sigurnosti predstavlja najveću štetu po vanjsku politiku BiH od vremena odbijanja tzv. travanjskog paketa iz 2002. godine", poručio je Puljić.