DOLINA NERETVE Po prvi put otkrivena školjka neobičnog izgleda: 'Istražio sam i ovo uopće nije dobro...'

Školjka iz Doline Neretve
Bariša Ilić

Iz Ornitološkog društva Brkata sjenica iz Metković objavili su lošu vijest. Njihov predsjednik Bariša Ilić je nekoliko dana boravio na terenu u dolini Neretve i jedan od tih dana pronašao je malenu školjku. Nije mu palo na pamet da bi to što je pronašao mogla biti loša vijest - ponio ju je kući, znatiželjan da otkrije tko je bio njen stanovnik. Nikad prije, naime, nije vidio takvo što.

Nažalost, kaže, ono što je saznao uopće nije dobro. Radi se o invazivnoj vrsti koja nosi ime Zebrasta dagnja ili Raznolika trokutnja Dreissena polymorpha. Školjka je to koja je autohtoni stanovnik Crnog mora i Kaspijskog jezera. Hrani se filtracijom vode, a smatra se da širi areol preko balastnih voda koje ispuštaju brodovi, piše Jutarnji.

"Školjka je nađena u rijeci Neretvi, a koliko sam upoznat do sada je u Jadranskom slivu pronađeno samo nekoliko praznih ljuštura u Vranskom jezeru. Dakle ovo je prvi živi primjerak zabilježen na obali hrvatske. Rekao sam već da mi nije drago, ali evo život ide dalje, moramo pratiti stanje i po potrebi poduzeti mjere", ističe Ilić i dodaje kako je nalaz prijavljen Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, a školjku će pokloniti Prirodoslovnom muzeju grada Metkovića.