DOLAZILA JE KOD NAS Potvrđena optužnica protiv bivše računovotkinje Narodnog pozorišta u Mostaru

Sud čekić stol
Getty images

Županijsko tužiteljstvo HNŽ je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv Aldijane Štete (1980.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti u stjecaju s kaznenim djelom pranje novca, a koju je Općinski sud u Mostaru potvrdio u pogledu svake točke optužnice.

Naime, optužnicom u 13 točaka, Aldijana Šteta se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, šefice računovodstva JU „Narodno pozorište“ u Mostaru, s A. Z. direktorom Opće zadruge „Trans Commerce“ p.o. Mostar, dogovorila način realizacije izdavanja lažnih poslovnih isprava, računa za usluge JU „Narodno pozorište“ u Mostaru, koje usluge nikad nisu izvršene, kako bi iste iskoristila kao osnovu za pribavljanje protupravne imovinske koristi za sebe i druge.

Sačinjavanjem dokumentacije o poslovnoj suradnji JU „Narodno pozorište“ u Mostaru s pravnim osobama „Kompas Trade Tours“ d.o.o. Mostar i Opća zadruga „Trans Commerce“ p.o. Mostar, izdavanjem računa za poslove koji se u stvarnosti neće dogoditi, a potom uporabom navedene dokumentacije s neistinitim podacima kao osnova za obavljanje bezgotovinskih novčanih transakcija s računa JU „Narodno pozorište“ u Mostaru, „Kompas Trade Tours“ d.o.o. Mostar i Opća zadruga „Trans Commerce“ p.o. Mostar, u razdoblju od prosinca 2018. godine do kraja 2020. godine, u poslovne isprave unosila je neistinite podatke i neistinite poslovne isprave uporabila pri poslovanju kao da su istinite, s ciljem da sebi i drugom pribavi protupravnu korist i svjesna da tako za iznos pribavljene protupravne koristi nanosi štetu JU „Narodno pozorište“ u Mostaru i znajući da novac koji je pribavljen počinjenjem kaznenog djela, A. Z. i Opća zadruga „Trans Commerce“ p.o. i A. Z. i „Kompas Trade Tours“ d.o.o. Mostar, izravno primaju putem transakcijskih računa otvorenih kod „UniCredit Bank“ d.d. Mostar i „Privredne banke“ d.d. Sarajevo, iste drže, raspolažu njima i vrše njihov prijenos i da im pomaže u tome.

Aldijana Šteta je, kao šefica računovodstva JU „Narodno pozorište“ u Mostaru, iskorištavajući navedene ovlasti za svoj osobni interes suprotno interesu poslodavca, istodobno svjesna da u poslovnu ispravu unosi neistinit podatak, s ciljem da sebi i drugom pribavi protupravnu korist, u navedenom razdoblju u 13 slučajeva postupila na gore opisani način i uz određenu proviziju, pa je optužena Aldijana Šteta za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 31.100,00 KM, a A. Z. i A. Z. protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.265,50 KM, te nanijela štetu JU „Narodno pozorište“ u Mostaru u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM i pomogla A. Z. i A. Z. da novac koji je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u kojem je i sama sudjelovala, u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM, A. Z. i Opća zadruga „Trans Commerce“ p.o. i A. Z. i „Kompas Trade Tours“ d.o.o. Mostar izravno primaju putem transakcijskih računa otvorenih kod „UniCredit Bank“ d.d. Mostar i „Privredne banke“ d.d. Sarajevo, iste drže, raspolažu njima i vrše njihov prijenos.

Dakle, optužena Aldijana Šteta, kao odgovorna osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine, zlouporabom položaja i iskorištavanjem ovlasti pribavila sebi i drugom imovinsku korist u iznosu preko 10.000,00 KM, pomogla drugom da novac pribavljen počinjenjem kaznenog djela u kojem je i sama sudjelovala izravno primi, drži i raspolaže njime i tako prikrije njegovu prirodu.

Također, Tužiteljstvo je u optužnici predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optužene, sukladno Zakonu.