FOTO  MUKE PO POZORIŠTU Zašto su mladoj računovotkinji baš sada zasmetali SDA računi, i što voće i povrće ima s Pozorištem?

Almir Mujkanović, Aldijana Šteta, Narodno pozorište Mostar
hercegovina.info

Mlada Aldijana Šteta obilazi redakcije u Hercegovini i šire da dokaže da je otkaz dobila jer nije htjela sudjelovati u, kako tvrdi, protuzakonitim radnjama ravnatelja Narodnog pozorišta Almira Mujkanovića. Upravo tako nabasala je i u našu redakciju, te donijela brojnu dokumentaciju iz koje je uistinu razvidno da je Pozorište debelo koristilo usluge tvrtki bliskih SDA-u. Ravnatelj pak navodi da se mlada Šteta iz njoj poznatih razloga sveti Pozorištu, te nju optužuje za marifetluke, a račune koji su obilato plaćani pojedinim tvrtkama, od kojih neke, po uzoru na aferu respiratori proizvode voće i povrće preskače precizno komentirati. Gdje je u svemu istina?

“Kada sam dala ostavku na položaj predsjednice komisije za javne nabavke počinje problem. To je bilo u studenom prošle godine. Ostavku sam dala jer nisam smjela uopće da provodim javne nabavke za 2-3 tvrtke, a ja sam predsjednica stalne komisije. Iz tog razloga dajem otkaz. Kasnije su došli računi – Studio nova vizija, Famis... Mislim ok, nema javnih nabavki i nije me briga, međutim vidim da je račun Studija nova vizija već plaćen i tada se obraćam, sve ide pismeno, jer vidim kuda sve vodi. 11. siječnja dobivam opomenu pred otkaz, a 15. siječnja otkaz. Otkaz sam dobila, a nema upravnog odbora. Sindikat staje na moju stranu, šalje dopise, on ne sluša. Otkaz dobivam za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora. Nakon svega toga šta me boli!? Obraćam se županijskom ministarstvu kulture, pošto su naši osnivači županija i Grad Mostar, da im ukažem na nepravilnosti. Hadžović me uopće nije ni primio”, tvrdi mlada Šteta, koja je osam godina radila u Pozorištu, te se najedanput odlučila da to više ne želi. 

Patologija ili nešto treće

Ravnatelj tvrdi da to nije zbog računa, nego zbog drugih stvari. 

Poštovani, molimo vas da prije objave svake lažne informacije, a što suštinski to jeste sve ono što vam plasira Aldijana Šteta, prvo detaljno pročitate obrazloženje otkaza radnici, iz čega ćete nedvojbeno izvući zaključak da nikakvi računi nisu niti povod niti razlog za otkaz kako to radnica navodi. O razlozima otkaza osim materijalnih dokaza, postoje i svjedoci u samom Pozorištu koje možete u svako doba kontaktirati. Patološka potreba radnice da u kontinuitetu nanosi štetu direktoru Narodnog pozorišta jedini su razlog zašto se obraća medijima već osporenim i recikliranim lažima”, piše upitan o razlozima otkaza mlade Štete ravnatelj Pozorišta. "Osoba koja se predstavlja kao “žrtva sustava” zapravo je kradljivica, protiv koje Tužiteljstvo HNŽ vodi kazneni postupak za kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 383. stav 1. kaznenog zakona Federacije BiH u stjecaju sa kaznenim djelom pronevjera u službi iz člana 384. kaznenog zakona Federacije BiH; a sve zbog krađe novčanog iznosa od 3.112,83 KM, zatim krađe u protuvrijednosti od 720,00 KM putem robnih kredita (kupovina peći na čvrsto gorivo od kompanije Megamarkt doo Mostar i obuće od tvrtke Astra doo Sarajevo) te neosnovane isplate sredstava drugim osobama u iznosu od 22.156,30 maraka", navodi dalje direktor. 

Šteta pak tvrdi da je dug za obuću vraćen, a ima i svoju verziju oko isplate plaća. 
Ja sam plaće svim radnicima uplaćivala na temelju cjelokupnog staža u Pozorištu, zato što postoji takva odluka. Oni sad mene tuže za 12 tisuća maraka i to je na Tužiteljstvu. Imam 17 godina staža, od čega sam 8 godina u Pozorištu. Sebi nikad nisam nijednu markicu pronevjerila. No, uopće se ne želim pravdati, kad dobijem odluku Tužiteljstva postavim je Gradskoj upravi i svima. Nakon osam godina poštenog rada mene su izbacili iz Pozorišta. Zašto? Zato što sam uputila par dopisa, što sam rekla evo vi potpišite, neću ja potpisivati ove račune, neću da budem odgovorna. Ja sam sve morala potpisivati 8 godina, on nijedan nalog nije potpisao, i sad na sjednici GV kažu da je to politički montiran process, mene ostave bez kruha. Nemam ništa ni s biroa, jer imam takav otkaz. Ne mogu nigdje, ne mogu ništa. Čak mi je moj direktor prijetio da se nikad neću zaposliti, a dobivala sam prijetnje da brišem poruke s telefona, neću se dobro provesti”, navodi dalje Šteta. 

Almir Mujkanović,Aldijana Šteta,Narodno pozorište Mostar

Almir Mujkanović,Aldijana Šteta,Narodno pozorište Mostar

Almir Mujkanović,Aldijana Šteta,Narodno pozorište Mostar

Almir Mujkanović,Aldijana Šteta,Narodno pozorište Mostar

Čista posla?

Direktor pak tvrdi da su posli Narodnog pozorišta čisti.

“Što se tiče poslovanja ove ustanove, napominjemo da su naši financijska izvješća od preuzimanja dužnosti sadašnjeg direktora 1.6.2014. godine, pa do 31.12.2020. godine odavno javno objavljeni dokumenti, pa pozivamo kako imenovanu radnicu tako i svaku drugu osobu da o eventualnim nepravilnostima, bez odlaganja obavijesti nadležno tužiteljstvo ili policijsku stanicu. Međutim, medijsko “blaćenje” jedini je način kako radnica može zadovoljiti svoju patološku potrebu za osvetom direktoru ove kuće. Podsjećamo da Pozorište od planiranih 66 radnika ima uposleno 26, dakle, da nam nedostaje ukupno 40 radnika shodno čemu imamo potrebu za angažmanom čitavog niza vanjskih saradnika u cilju realizacije naših projekata”, ustvrdio je on. 

Međutim, na upit kakvu suradnju imaju s tvrtkama Famis, Studio nove vizije, Kompas trade, Trans komerc, kolike su im račune plaćali i za koje usluge konkretan odgovor izostaje, premda smo ravnatelju poslali račune koje je donijela mlada Šteta. 

“Neke od spomenutih kompanija su radile poslove grafičkog dizajna promotivnih materijala, održavanjem internet stranice naše ustanove, printanjem promotivnih materijala, te određene poslove zakonski definirane kao “privremeni i povremeni poslovi” a što se odnosi na aktivnosti koje bi radili naši uposlenici da ih imamo u dovoljnom broju. Konkretne račune koje ste nam dostavili na uvid, nažalost, nismo uspjeli pronaći u našoj računovodstvenoj dokumentaciji niti o istima postoji trag u Knjizi prijemnih računa (nedostaje prijemni štembilj, broj i datum pod kojim su zavedeni u Narodnom pozorištu kao i potpis direktora), pa ćemo se suzdržati od daljeg komentiranja istih”, zaključuje dalje direktor.

Nakon razgovora s obje strane ove uzavrele priče nameću se dva pitanja. Zašto je nakon 8 godina mlada Šteta odlučila prestati potpisivati ono što je do jučer potpisivala, te zašto direktor nije prokomentirao račune i precizno naveo usluge koje su korištene i za koji iznos. Zanimljivo, na portalima javnih nabava vidi se da su naručitelji usluga/radova spomenutih tvrtki uglavnom institucije sa SDA kadrom, iz čega bi se reklo da je ovdje u pitanju više ustaljena praksa, koja je najedanput isplivala kao neki filmski hit. Istina je uvijek samo jedna, a razlozi zbog kojih se ona baš u određenom trenutku otkrije je zasebna istina, i izvjesno neka druga priča, možda ovdje ipak i neispričana.