Dodik zbog ikone prozvao ukrajinskog ministra: Prestani se igrati države

Milorad Dodik ikona

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika pozvao je ministra inozemnih poslova Ukrajine da se prestane 'igrati države i twitter diplomacije'. Dmytro Kuleba je pozvan i da postupi u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama.

Povodom ponovljenih optužbi ministra inozemnih poslova Ukrajine o vlasništvu nad ikonom koju je Dodik poklonio šefu diplomacije Rusije Sergeju Lavrovu prilikom posjete RS i BiH, u priopćenju se podsjeća da je kabinet Dodika još 23. prosinca prošle godine zatražio da veleposlanstvo Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi s navodima o vlasništvu Ukrajine nad tom ikonom.

Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana veleposlanstvo Ukrajine nije dostavilo tražene informacije. U priopćenju se podsjeća da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja, prenosi Srna.

"U posljednjih mjesec dana konstruirane su različite teorije, špekuliralo se o porijeklu ikone, iznesene su brojne optužbe na račun srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni i da je ista dio 'nestale' povijesne i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina", naglašava se u priopćenju.

Ukrajina je, nakon što je Dodik Lavrovu poklonio pomenutu ikonu, priopćila da je ikona njeno vlasništvo, prenosi B92.