UKRAJINSKI MINISTAR "Neće biti lijepog glavnog grada Litve, a evo kako će izgledati europski gradovi"

Rat u Ukrajini

Gradovi na istočnom krilu NATO-a mogli bi završiti poput Avdijivke i Bahmuta, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova.

"Ako ruski predsjednik Vladimir Putin pobijedi u Ukrajini i krene u invaziju na baltičke zemlje, koje su članice NATO-a, hrabro ćete braniti svoje narode od neprijatelja koji vas nadmašuje i iskustvom i sposobnostima", rekao je Dmitro Kuleba litavskoj novinskoj agenciji ELTA.

"Na kraju, mislim da će NATO pobijediti”, rekao je Kuleba. "Ali pogledajte Bahmut, pogledajte Avdijivku - ovako će izgledati baltičke zemlje nakon intenzivnih borbenih operacija", rekao je.

Istočni ukrajinski gradovi Bahmut i Avdijivka sada su pod ruskom kontrolom. Bahmut je okupiran u svibnju 2023., a ukrajinske snage povukle su se iz Avdijivke sredinom veljače ove godine. Oba grada su razorena intenzivnim borbama. "Ovako će izgledati vaši gradovi. Neće više biti lijepog Vilniusa", dodao je, govoreći o glavnom gradu Litve.

Nekoliko država NATO-a nalazi se na Baltičkom moru, uključujući Latviju, Estoniju i Litvu, a potonja također graniči s ruskom eksklavom Kalinjingrad. Švedska se također nalazi na Baltičkom moru, a postala je posljednja članica NATO-a krajem prošlog tjedna.

NATO je pružio Ukrajini vojnu pomoć vrijednu desetke milijardi dolara u više od dvije godine rata. Ali savez i njegove pojedinačne države članice jasno ističu da NATO ne vodi izravan rat s Rusijom.

Prema članku 5. ugovora saveza, napad na jednu članicu NATO-a smatra se napadom na sve. Ukrajina nije članica saveza.