Dodik spreman za referendum

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi

Vlada Republike Srpske utvrdila je na posebnoj sjednici Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi po žurnom postupku, kojim se uređuje raspisivanje i provođenje republičkog referenduma i referenduma u općini, odnosno gradu, tijela za njegovo provođenje, način izravnog izjašnjavanja građana, zaštita prava građana u provođenju referenduma i način ostvarivanja građanske inicijative.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac, kazao je da je zakon tehničke prirode i da ne sadrži referendumsko pitanje, o čemu se može ili ne može glasovati. On je rekao da odluku o raspisivanju republičkog referenduma donosi

Narodna skupština RS većinom glasova ukupnog broja zastupnika, a da prijedlog za raspisivanje mogu podnijeti predsjednik RS, Vlada RS, najmanje 30 zastupnika ili najmanje 10.000 birača.

Prijedlog zakona bit će upućen Narodnoj skupštini RS, uz zahtjev za zakazivanje posebne sjednice parlamenta. NSRS je zaključkom od 28. prosinca zadužio Vladu RS da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu iz 1993. ili tekst novog zakona, nakon čega će na dnevni red parlament RS staviti raspravu o raspisivanju referenduma i moguća referendumska pitanja.

Iako je ranije najavljivan zakon o referendumu, proteklih dana nije bilo izjašnjavanja vlade Milorada Dodika o točnom terminu njegova utvrđivanja, stoga je indikativno da je taj zakonski prijedlog utvrđen samo dan nakon što je EU priopćio da će zadržati vojnu prisutnost u BiH i nakon isteka mandata operacije ALTHEA te je istodobno odlučio u sklopu te misije savjetodavnom misijom pomoći u izgradnji kapaciteta u obrambenom sektoru.

Snage EUFOR-a u misiji ALTHEA imaju oko 2000 vojnika. Vijeće EU-a istaknulo je i svoju punu potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te snažnu potporu posebnom izaslaniku EU-a i visokom predstavniku Valentinu Inzku, ali i pozvalo sve strane u BiH da prihvate sve odluke koje je on donio, kao i da ne dovode u pitanje njegov autoritet.

Time je, kako navode izvori iz Bruxellesa, EU uputio jasno upozorenje premijeru RS Miloradu Dodiku, koji je najavio referendum o Inzkovoj odluci o ostanku međunarodnih sudaca i tužitelja u BiH još tri godine.

slobodna dalmacija