VIDEO  DODIK Od danas BiH službeno ne priznaje Kosovo; DŽAFEROVIĆ Nismo glasali, nismo imali o čemu

Milorad Dodik
Hercegovina.info

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu, gdje je održao pres-konferenciju nakon sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu, da BiH od danas službeno ne priznaje nezavisnost Kosova.

Dodik je novinarima kazao da će ta odluka biti provedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je ona formalno-pravna činjenica te odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

"Od danas BiH službeno ne priznaje Kosovo. Bilo je različitih izjava ranije, sad imamo odluku da je to odbijeno", kazao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić odbili su se izjasniti o tom pitanju na sjednici, ali Dodik tvrdi da to nije moguće jer su članovi Predsjedništva o toj točki sredinom prošlog mjeseca već glasali i odlučeno je da se ide u drugi krug glasanja.

Govoreći o ostalim temama koje su se našle na sjednici Predsjedništva BiH, pohvalio je usvajanje Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji tog sporazuma.

"Džaferović uskoro ide u Pakistan i to je dobra stvar i dobar način rješavanja problema", poručio je Dodik.

Zaključivanjem tog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprječavanja nelegalne migracije, jer se sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriju ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Na pitanje da prokomentira navode o neregularnostima u izborom procesu, Dodik je kazao da je on za ukidanje glasanje poštom.

"Taj način glasanja je štetan za interes BiH i treba se uvesti da građani glasaju u veleposlanstvima ili da dođu u BiH",  zaključio je Dodik.

S druge strane Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ponovio je u četvrtak novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da do priznanja Kosova neće doći dok unutar BiH ne bude konsenzusa o tome čega trenutno nema.

Sadržaj se učitava...

Tu točku Džaferović nije želio staviti na dnevni red sjednice, a član Predsjedništva Željko Komšić kao predlagač te točke dnevnog reda povukao ju je s dnevnog reda, ali je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik inzistirao da se o tome glasa.

Nakon toga Dodik je i glasao da se ne prizna Kosovo, a Džaferović i Komšić nisu glasali jer nisu, kaže Džaferović, imali o čemu glasati.