Dodik: Dođite u Banju Luku, da se dogovorimo ko ljudi

Milorad Dodik

Kako je najavljeno, razgovaralo bi se o radu Vijeća ministara BiH, popunjavanju upražnjenih mjesta u tijelima BiH, te ispunjavanju preostalih obveza BiH za ukidanje viznog režima.

Negativne reakcije

Neke od predloženih točaka su način i procedure u vezi s mogućim ustavnim promjenama u BiH, povećanju broja državnih zastupnika, izbora članova Predsjedništva, ali i aktivnosti na putu prema članstvu u NATO-u.

 Iz bošnjačkih stranaka ističu kako najavljenim pozivom Dodik zapravo samo želi u potpunosti anulirati 'butmirski proces' i predstavnike međunarodne zajednice udaljiti iz procesa dogovaranja i iznalaženja rješenja u svezi ustavnih reformi, ali i drugih pitanja.

Predsjednik najjače bošnjačke stranke SDA Sulejman Tihić u izjavi bh. medijima navodi kako se neće odazvati sastanku, te ističe da ako je Dodiku cilj dogovor onda bi njegovi zastupnici u državnome parlamentu glasovali za, a ne blokirali preostale zakone u svezi liberalizacije viznoga režima.

I Damir Arnaut, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, ističe kako je 'Silajdžićeva' Stranka za BiH spremna nastaviti razgovore u sklopu procesa koji su započeli SAD i EU, ali da ne vidi produktivnost u miniranju toga i otvaranju paralelnih procesa.

Iz HDZ 1990 su priopćili također kako treba nastaviti 'butmirski proces' i iskoristiti uključenost SAD i EU i njihovu spremnost da pomognu kako bi domaći političari postigli dogovor. 'Nikakvi sastanci domaćih lidera u ovom trenutku usmjereni na promjenu Ustava bez pomoći stranih predstavnika, kao što je navodni poziv Milorada Dodika za sastanak stranačkih čelnika u Banjoj Luci, ne mogu donijeti pozitivan rezultat', navode iz HDZ 1990.

Nakon neuspjeha razgovora dužnosnika EU i SAD-a s liderima sedam vodećih bh. političkih stranaka u vojnoj bazi Butmir, koje su vodili zamjenik američkog državnog tajnika James Steinberg i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, čija zemlja predsjedava EU, liderima u BiH ostavljen je rok do 18. studenoga, za kada je zakazana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC), da se pokušaju dogovoriti o ustavnoj reformi i napretka zemlje u procesu euroatlantskih integracija.

Dužnosnici EU i SAD-a su BH liderima ponudili konkretan prijedlog mjera, o kojemu su, međutim, domaći dužnosnici iznijeli suprotna stajališta.

Slobodna dalmacija