DOČEK KOJI NEĆE ZABORAVITI Mostarski djelatnici McDonaldsa angažirali odvjetnike, samo su ih nazvali da sutra ne dolaze

MC Donalds

Radnici McDonaldsa, koji su naprasno dobili otkaz pred blagdane angažirali su odvjetnike u borbi za svoja prava. Umjesto novogodišnje čestitke poslani su kućama. 

19 djelatnika McDonalds korporacije u Mostaru, dana 31.12.2022.godine, iznenada su dobili otkaz ugovora o radu sačinjen između njih i društva ''Gliese 581g'' d.o.o. Sarajevo, kao poslodavca. Istim rješenjima otkazan im je ugovor o radu sa danom 31.12.2022. godine bez otkaznog roka, a zbog opravdanih ekonomskih uvjeta kako je to navedeno u rješenju. U obrazloženju rješenja se navodi da je do prestanka potrebe za radom zaposlenika, odnosno otkazivanja ugovora o radu kao tehnološkog viška došlo uslijed zatvaranja McDonalds restorana, na osnovu rješenja Općinskog suda u Sarajevu od 28.12.2022.godine, a  kojim se nalaže zabrana rada ili angažiranja u bilo kojem McDonalds restoranu u Bosni i Hercegovini. 

Djelatnici, od kojih je većina bila izuzetno osposobljena za rad u McDonalds restoranu i koji su većinom imali ugovore na neodređeno vrijeme, angažirali su Zajednički odvjetnički ured Nada Dalipagić, Jelena Dalipagić Crnjac i Goran Crnjac za zaštitu njihovih prava u radnom odnosu, a koji se odnose na isplate plaća, regresa i otpremnina. Za naš portal, Odvjetnica Nada Dalipagić je kratko potvrdila da je postupak prigovora u tijeku. 

Odlasku McDonaldsa iz BiH doprinio je menadžent. U tekstu objavljenom u listu „Kleine Zeitung" se navodi da je direktor Haris Ihtijarević privukao pozornost svojom ekstravagancijom i mnogim nedosljednostima u rukovodstvu. „Nagomilali su se veliki dugovi. Navodi se da je riječ o obavezama u iznosu od 1,2 milijuna konvertibilnih maraka. Osim toga, korisnik franšize izgubio je spor protiv Raiffeisenbanke oko zakupa poslovnog prostora u "Titovoj ulici" u Sarajevu."

„Kap koja je prelila čašu u američkom sjedištu vjerovatno je bio direktorov službeni automobil. Ihtijarević se počastio ni manje ni više nego Bentleyjem kao vozilom. Navodno je iznajmio engleski luksuzni automobil o trošku McDonald'sa", piše „Kleine Zeitung" i dodaje da je oduzeta franšiza jer u sjedištu u SAD-u, žele spriječiti daljnje oštećenje imidža brenda. 150 zaposlenih saznalo je 30. prosinca da se sutradan više ne moraju pojavljivati ​​na poslu.