DIREKTOR AUTOCESTA FBiH "U pravu je tko kaže da imamo zaposlene stranački podobne kadrove"

Elmedin Voloder
Hercegovina.info

U organizaciji Centra civilnih inicijativa (CCI) u Mostaru je danas održan panel pod nazivom "Boljim nadzorom do efikasnijih javnih poduzeća" s naglaskom na Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru. Gosti moderatorice Dijane Radović bili su Emina Čomaga, koordinatorica CCI-ja, Jadranko Puljić, pomoćnik ministra cestovne infrastrukture federalnog Ministarstva prometa i komunikacija, Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste te Hatidža Jahić, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Elmedin Voloder

Nakon izlaganja sudionika panela koji su govorili o važnosti cestovne mreže u Bosni i Hercegovini, trenutačnim infrastrukturnim i planiranim projektima, ostali sudionici u dvorani, ali i oni putem live streama imali su pravo postavljati pitanja. Mi smo za pomoćnika ministra imali pitanje istrage europskog antikorupcijskog tijela.

Je li točno da su se Autoceste FBiH našle pod istragom OLAF-a (Europski ured za borbu protiv prevara) zbog natječaja na dionici Buna - Kvanja?

"Činjenica je da je Europska investicijska banka informirala nas o tom procesu, odnosno da je pokrenuta istraga od strane novisnog tijela. Oni o tome nisu dužni izvještavati ikoga niti mi znamo rezultate istrage", kazao je Jadranko Puljić.

A na odgovor se nadovezao i direktor Voloder.

"U lipnju prošle godine kad je Vlada imenovala ovu našu Upravu zatekli smo ugovor 19 mjesec od predaje ponuda i ugovor nikom nije bio dodijeljen. On je bio pun manjkavosti u pripremi i realizaciji jer ponude nisu bile adekvatno pripremljene. Nakon nekog vremena mi smo uspjeli za tri mjeseca provesti proceduru i predložili izvođače radova, a jedan od njih koji je bio nezadovoljan uputio je ovo pismo i žalio se da je nepravedno diskvalificiran te da su mnoge radnje bile pune nepravilnosti. Direktor je pisao OLAF-u koji se priključio u proces i nakon izvjesnog vremena dobili smo pismo od banke da oni neće dati suglasnost izvođaču radova sve dok se ne utvrde odgovornosti za navedene nepravilnosti. Kad smo ih pitali koliko će trajati, rekli su jednu ili dvije godine, a možda i duže. Na koncu OLAF nekad i ne dadne konačni sud i ja sam onda Upravi predložio da poništimo taj postupak i otvorimo novi za navedenu dionicu. Očekujem da ćemo ubrzo dobiti izvođača radova po novom natječaju i da ćemo izbjeći sve nepravilnosti koje su bile u starom postupku", odgovorio je nastavno na ministrovog pomoćnika.


Elmedin Voloder

Uz telekome i elektroprivrede, vaše poduzeće je najpoželjniji poslodavac. Percepcija javnosti je ipak da se radi o stranačkim i podobnim zapošljavanjima što sa sobom veže malverzacije. Koliko smatrate transparentnim vaš rad i rad javnog poduzeća Autoceste FBiH?


"Javnost je u pravu, to je tako. Autoceste su osnovane 2010. godine i u tom velikom razdoblju događale su se takve stvari. Međutim, ja sam došao iz realnog sektora i radio sam u privatnoj tvrtki, a kod nas se isto događalo da netko dođe raditi uz preporuku. Uvjeti su bili da pokaže da zna raditi i ostane u toj tvrtki. Što se konkretno tiče Autocesta, mi imamo višak ljudi. Trenutačno ne zapošljavamo osim da saniramo ugovore koji su bili na određeno vremensko razdoblje. Ima i uvijek će biti takvih zapošljavanja, samo se treba truditi i boriti da se svede na najmanju moguću mjeru kako bi se dala šansa svima da i oni koji imaju znanje i vještine dođu te ostanu u javnim tvrtkama. Nažalost, u Autocestama je 480 ljudi, a u zadnje vrijeme smo zaposlili jako mali broj ljudi. Razdoblje od dugog niza godina je, po meni, značilo da je bilo takvih zapošljavanja, što nije pravilo, ali se može dogoditi vanjski utjecaj. Može dobiti šansu, ali ne vjerujem da može dobiti šansu u javnom poduzeći i ništa ne raditi" 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.