DAN BORBE PROTIV MINA Opasnost od mina u BiH još u 118 od 145 općina

Mine deminer
Ilustracija

Centar za uklanjanje mina u BiH je povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina, 4. travnja izvjestio da je u Bosni i Hercegovini do danas pronađeno 136.148 minsko-eksplozivnih sredstava.

Prema analizama, BiH je i dalje jedna od minski najugroženijih u svijetu, sa više od 800.000 ugroženih građana, dok je ekonomski gubitak zbog nekorištenja minsko - sumnjivih područja procjenjen na više desetaka milijuna eura godišnje (65 posto šumska područja, 25 posto poljoprivredno zemljište trenutno pod minama).

Postojeća pandemija utiče i na smanjeno odvijanje terenskih aktivnosti, što se odražava i na ukupnu realizaciju godišnjih i strateških planova. Tijekom prethodne godine urađeno je oko 50 posto od planiranih zadataka deminiranja, ali su istovremeno, zbog povećanog odlaska ljudi u prirodu i kretanja u blizini sumnjivih područja, pojačane aktivnosti hitnog obilježavanja, gdje je postavljeno i obnovljeno oko 9.000 znakova koji upozoravaju na minsku opasnost.

Upravo zahvaljujući aktivnostima obilježavanja, kao i programu minske edukacije, broj nesreća je drastično smanjen u odnosu na prethodne godine, dok u zadnje dvije godine nije uopće bilo civilnih žrtava. Od posljedica minskih nesreća stradalo je 1.766 osoba, od čega 617 smrtno. Od ovog broja 115 je deminera (53 smrtno).

Reducirano je oko 3.240 kvadratnih metara sumnjivog područja, gdje je pronađeno 136.148 minsko - eksplozivnih sredstava. Opasnost je potvrđena u 118, od ukupno 145 postojećih općina u BiH. Pretpostavlja se da se unutar 1.421 ugrožene zajednice, nalazi još više od 180.000 minsko - eksplozivnih sredstava.

Od prošle godine, u BiH je dostupna mobilna aplikacija sa minsko - sumnjivim površinama. Na ovaj način, uveliko je pojednostavljen način dobivanja informacija o sigurnosti područja u koje se želi ići, odnosno o eventualnom postojanju minske opasnosti u blizini željene lokacije.

Naglašava se da je svrha aplikacije isključivo da upozori građane i turiste, na postojanje opasnih područja i zabranu prilaska takvim područjima. Aplikacija je dostupna svima i može se preuzeti na Google play store. Krajem prošle godine, BiH je dobila produženje roka za uklanjanje svih preostalih minsko - eksplozivnih sredstava prema Otavskoj konvenciji, potpisanoj 1997. godine, sa više od 160 ostalih zemalja pogođenih istim problemom.

Novim odobrenjem je jasno precizirano da sva preostala minska polja u zemlji budu očišćena do 2027. godine, u skladu sa postojećom Strategijom protuminskog djelovanja u BiH, priopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.