Čim izađe iz BiH, Lozančić ide iza rešetaka

...zastupniku Parlamentarne skupštine u BiH, Niku Lozančiću (53), vijeće toga suda odredilo je pritvor i za njim je izdana međunarodna tjeralica. No, Lozančić i dalje može mirno uživati u svojoj kući u Kaknju i zloupotrebljavati svoje dvojno državljanstvo jer mu se, unatoč nedavno potpisanom Sporazumu o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kazenim stvarima, neće dogoditi baš ništa Protiv Lozančića je, Općinsko državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog, optuživši ga da je deset godina nezakonito od Hrvatske primao mjesečnu mirovinu od 5248 kuna, iako je sve to vrijeme bio osiguran u susjednoj državi kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini. Tako je, prema tvrdnjama tužiteljstva, ilegalno stekao oko 600.000 kuna.

No, problemi su nastali čim je Lozančić primio prvi sudski poziv. Sutkinji Korneliji Jelavić poslao je pismo u kojem je uvrijeđeno naveo da mu je poziv trebala slati diplomatskim putem, očito ne znajući da odredba prema kojoj se osobe nastanjene izvan Hrvatske pozivaju diplomatskom poštom ne vrijedi i za BiH. Najavio joj je također da se neće odazivati na njene ostale pozive te da ih neće niti komentirati. Ipak, kada mu je sutkinja poslala i drugi poziv, u novom pismu joj je “očitao bukvicu” da krši pozitivne norme međunarodnog prava te da mu se nastavlja inatiti.

U pismu je naglasio da se ne smatra krivim te da mu nije poznato kako je i zašto dobio mirovinu u Hrvatskoj. To što mu je svaki mjesec na račun sjedalo više od 5000 kuna, Lozančić nije shvatio kao “klasičnu mirovinu”, nego kao jedan oblik skrbi koji su smislile i realizirale hrvatske vlasti. Zastupnik je tako zaključio da je taj novac izraz skrbi i potpore Hrvatima u BiH.

Budući da se nije odazivao na uredno primljene pozive, sutkinja je spis poslala na izvanraspravno vijeće kako bi se odlučilo hoće li mu se odrediti pritvor. Kad mu je pritvor i određen, izdana je međunarodna tjeralica, piše zagrebački Jutranji list.

Prema uobičajenoj proceduri, kada ga bosanskohercegovačka policija temeljem te tjeralice uhiti, Lozančić će biti sproveden tamošnjem sucu koji će ga morati pustiti na slobodu čim se utvrdi da je državljanin BiH. Tu situaciju nije promijenio ni sporazum koji su potpisale Hrvatska i BiH jer se on odnosi samo na osobe koje su pravomoćno osuđene, kao što je to slučaj s riječkim kardiokirurgom dr. Ognjenom Šimićem. Te se osuđenike više neće, kao dosad, pitati žele li odslužiti kaznu za kazneno djelo počinjeno u susjednoj državi, nego će jedino moći birati žele li u Lepoglavu ili Zenicu.

hina