Otvoreno pismo Nike Lozančića Bakiru Izetbegoviću

Poštovani gospodine Izetbegović,

Kako ste ovih dana javno pozvali sve Hrvate u Federaciji Bosne i Hercegovine da „analiziraju prednosti i pogodnosti koje uživaju u Federaciji BiH, nadam se da mi nećete zamjeriti što se odazivam na Vaš poziv, i vrlo rado Vam iznosim rezultate svoje analize stanja i vaših motiva za „brigu" o Hrvatima, ali i ukupnih pogodnosti i prilika proizvedenih dobrim dijelom i Vašom „brigom" za takvo stanje i „pogodnosti".

Iako, za razliku od Vas , nisam veliki ekspert niti za sva hrvatska niti za sva ekonomska pitanja , a pogotovo za pogodnosti koje Hrvati uživaju, poziv mi se učini vrlo interesantnim, pa odlučih da Vam javno i otvoreno, kakav je bio i Vaš poziv iznesem neka svoja promišljanja.

Nemoguće je odmah ne primijetiti kako se Vi u posljednje vrijeme sve češće brinete o Hrvatima i njihovim federalnim pogodnostima, te im ničim izazvani, po svojim kriterijima određujete mjeru i javno iznosite što oni imaju, a što nemaju, što imaju pravo tražiti, a što im Vi nećete dopustiti , što će biti i što neće biti, i tako u nedogled. Pokušavate, ničim izazvani, odrediti nekakvu svoju mjeru za Hrvate i njihova prava. Svako malo, 0ko o čemu Bakir o Hrvatima.

Malo prečesto , Vi određujete što oni mogu, a što ne mogu, što trebaju, a što ne trebaju. Vi izgleda vrlo dobro znate i šta njima pripada, ili još bolje što im ne pripada. Toliko ste se udubili u Hrvate i njihove federalne pogodnosti , da čak niste žalili truda pa ste ih sve i pobrojali i nepobitno utvrdili da ih je jedva 12 posto u BiH i da je to čak četiri puta manje nego Bošnjaka u tom istom privilegiranom federalnom utočištu za Hrvate. I s pravom se čudite. Njima nikad nije dosta, oni još hoće i u vlasti da budu u Vašoj vlastitoj zemlji.

E vala, ako je i od Hrvata , previše je.

A Vi tako kompromisni, blagonakloni i umiljati. K'o stvoreni za brigu i skrb o Hrvatima.

A i rezultat koji ostvariste na proteklim izborima nekako Vam je „rvacki". Sa jedva šesnaest posto glasova Vi ste ko stvoreni da predstavljate 12 postotni narod.

Pošto ste ušli u matematičke izračune onda Vam je sigurno jasno da je Željko Komšić dobio duplo više bošnjačkih glasova u takmičenju za istu instituciju.

Znam da Vam je teško prihvatiti da duplo više Bošnjaka želi da ih predstavlja Željko Komšić nego Bakir Bošnjak, pa donekle i razumijem zašto ste se toliko okrenuli brizi o Hrvatima.

Kad već Bošnjaci ne žele da ih Vi predstavljate ,red je da im pokažete da ni Vi to ne želite. A to ćete najbolje učiniti kada im pokažete i dokažete da se Vi svakodnevno brinete samo i isključivo za Hrvate.

Mogu misliti koliko im je krivo što i njima ne rekoste koliko ih je u procentima.

Ne razumiju oni koliko je Vama vremena i truda trebalo da za 12 posto Hrvata izračunate sve pogodnosti koje uživaju.

I dobro je što ste prvo izanalizirali i nepobitno utvrdili sve koristi i privilegije koje Hrvati ni krivi ni dužni uživaju u Vašoj vlastitoj federaciji.

I meni je normalno da je Vama normalno što mislite da Hrvati imaju previše koristi i privilegija u Vašoj federaciji.

U toj istoj federaciji oni ponegdje i rade, primaju i poneki poticaj u poljoprivredi, oni zauzimaju i poneko mjesto u administraciji. Elem, gdje god se okreneš po nekoliko Hrvata previše.

Zato ste Vi na vrijeme u Rudniku Kakanj, u svojoj vlastitoj firmi na svojoj vlastitoj zemlji, i postavili svog vlastitog direktora, koji ima mandat da u Rudnik, bez ne daj bože kakvih natječajnih procedura, zaposli samo one slične Vama, i po vjeri i po naciji i po političkoj pripadnosti. I sve samo s jednim ciljem , da ne daj Bože tamo ne zaluta i neki inovjerac.

I tako redom i u BH telekomu, i u Elektroprivredi BiH i u njihovim organizacijskim jedinicama na terenu.

U školama, javnim ustanovama i javnim poduzećima odavno ste se potrudili da na ovom prostoru koji je već dvadeset godina pod suverenom vlašću Vaše stranke, niti na jednoj čelnoj poziciji nema inovjeraca.

I ljudi Vas opet ne razumiju. Ni sami nisu svjesni da je to rezultat Vašeg velikog smisla za kompromis, uvažavanje i prije svega velike brige za Hrvate, Srbe i druge koji na ovom prostoru nisu odgovarajuće vjere i nacije.

Ja sam na Vaš velikodušni poziv sve to temeljito izanalizirao i sve mi se više dopada Vaša metoda i sadržaj rada. Osobito Vaša temeljitost.

Sada kada ste i javno pokazali koliko se brinete o Hrvatima siguran sam da ćete ih uvjeriti i poštedite od bilo kakve potrebe da uopće žive na prostoru od Sarajeva do Tuzle i Zenice, a što je posebno dobro vidim da to kanite proširiti na cijeloj teritoriji samo Vaše federacije.

Zato im treba ukinuti i podsticaje za poljoprivredu kao što ste odavno ukinuli za industriju, i škole i fakultete na njihovom inovjernom jeziku, kao što ste odavno učinili u Sarajevu, Tuzli i Zenici.

Treba ih, krajnje je vrijeme svesti na razumnu mjeru. Po mogućnosti i ispod 12 posto.

Previše je inovjeraca vala ostalo na ovom Vašem prostoru nakon „prve analize" iz ranih devedesetih godina. Neki se još i vraćaju u Vašu vlastitu zemlju. Neki bi i na izbore izlazili i neuki birali tko će ih predstavljati. E to neće moći. Vi ste tu da odredite mjeru. Vi ste tu da iz nepresušnog mnoštva inovjeraca u svojoj vlastitoj stranci izabare one najodanije. Ako se slučajno kao nedavno u Zenici desi, da takvih nema onda ide novinski oglas: „SDA TRAŽI JEDNOG SRBINA". Zar to nije puno ljepše. Što bi se inovjerci uopće zamarali i izlazili na izbore.

Tu je njihov zaštitnik Bakir. On će odrediti i tko će i koliko će sudjelovati u vlasti. On će odrediti i tko će raditi i tko neće i tko će primati podsticaje i tko neće.

Već sutra u novinama očekujem Bakirov oglas: „SDA TRAŽI JEDNOG SVEĆENIKA, PO MOGUĆNOSTI KATOLIKA" radi popune upražnjene pozicije u župi...

Aferim gospodine Izetbegoviću!


Kakanj, 02.03.2011. godine Niko Lozančić