Otvoreno pismo javnosti Nike Lozančića, zamjenika predsjednika HDZ

niko lozančić, BIH
„JESMO LI SVJEDOCI POČETKA ILI ZAVRŠETKA....???

Ne mogu vjerovati da se ovo događa!!!

Rečenica iz podnaslova najčešća je koju ovih dana čujem, a i sam je spontano sve češće izgovaram.

Uz izravan televizijski prijenos u Federaciji BiH uz grubo kršenje svih ustavnih, zakonskih i poslovničkih procedura, konstituiran je jedan od dva doma Parlamenta Federacije BiH. Upozorenja Središnjeg izbornog povjerenstva kao jedinog mjerodavnog tijela za provedbu i „certifikaciju" izbornog procesa, te osiguranje provedbe ustavnih načela da Bosna i Hercegovina počiva na slobodnim i demokratskih izborima na najgrublji način su ignorirana , a načela srušena pred kamerama jednog javnog TV emitera.

Iako rijetka, upozorenja i jednog dijela sudionika tog nečasnog skupa, da ne postoje niti elementarne ustavne pretpostavke za radnje koje su se namjerile učiniti, kao da su nestala u magli ispraznih retorika. Gledajući i slušajući što se događa, ni sam ne znajući zašto, nadao sam se da će razum nadvladati.

Kako dani prolaze sve mi se čini kako razum ovdje više ne stanuje. Politički dužnosnici sa TV ekrana prijete predsjednici Središnjeg izbornog povjerenstva da će dobiti kaznenu prijavu, ako im se ne dopadnu odluke tog istog Središnjeg izbornog povjerenstva. Utrkuju se u savjetima, ocjenama, procjenama i ucjenama tom istom Središnjem izbornom povjerenstvu kao da uopće ne postoji Izborni zakon i kao da ne postoji institucija određena tim istim zakonom za provedbu tog istog zakona. I istovremeno poručuju kako će od sutra na ovim prostorima zavladati pravna država.

Stižu mi informacije da je posebna ofenziva različitih zaštitnika pravne države ovih dana usmjerena, doduše malo suptilnije i bez izravnog TV prijenosa, prema drugoj instituciji od koje se očekuju odluke iz okvira nadležnosti te institucije. Radi se o Ustavnom sudu Federacije BiH čiji suci su izloženi neviđenom pritisku, što domaćih, što međunarodnih zaštitnika pravne države.

Kada su nam prije nekoliko dana veleposlanici PIC-a ultimativno, kao svoj, ponudili prijedlog bošnjačkog bloka i izjavili da se neće miješati niti reagirati ako to ne prihvatimo, nisam očekivao da će već sutradan jedan od njih posjetiti Sud Bosne i Hercegovine i održati sa sucima radni sastanak. Vjerojatno da ih pripremi za donošenje odluke u slučaju da Središnje izborno povjerenstvo „zakaže".

Nisam očekivao da će ovako koordinirano i sustavno vršiti pritisak na Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine i Središnje izborno povjerenstvo. Vjerovao sam da će dopustiti da krhke institucije pravne države, samostalno i bez ucjena i pritisaka donesu odluke iz svoje zakonite nadležnosti. Javne prijetnje Zlatkovih i Sulejmanovih sokolova, iskazane i u kamere sarajevskih televizija, a usmjerene ka predsjednici Središnjeg izbornog povjerenstva, očigledno su ohrabrene i od onih koji obećaše da se neće miješati. Indikativno je da Ured visokog predstavnika žestoko reagira kada Predsjednica Federacija BiH slijedom svojih ustavnih ovlasti i uz suglasnost oba potpredsjednika imenuje samo jednog sudca Ustavnog suda, a ne reagira ili se smatra nenadležnim kada se urušava cjelokupan ustavni poredak Federacije BiH, pa posredno i čitave Bosne i Hercegovine.

Indikativno je da predstavnici samoproglašene vlasti Federacije BiH uvelike nastoje konzumirati neustavno i nelegalno zaposjednutu vlast, ne čekajući niti očitovanje Središnjeg izbornog povjerenstva niti Ustavnog suda Federacije BiH, očigledno vjerujući da će te institucije pod teretom prijetnji i ucjena donijeti za njih očekivane odluke i verificirati i ozakoniti svojevrstan puč izvršen pred cjelokupnom bosanskohercegovačkom javnošću.

Ne mogu vjerovati da se ovo događa.
Ne mogu vjerovati da svi nijemo promatramo kako nam se nezaustavljivo urušava zajednička nam domovina Bosna i Hercegovina i sve njene institucije. Kada parlamenti, vlade, ustavni i drugi sudovi, neovisna tijela za provedbu izbora i cjelokupna javnost , bez riječi otpora i neslaganja, prihvate javno i očigledno neustavno i nezakonito djelovanje, i kada umjesto razuma počnu nadvladavati nekontrolirane strasti, je li to početak kraja ili završetak bilo kakvog razumnog početka???"

Kakanj, 22.03.2011. godine

[Niko Lozančić, Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH]