Lozančić: BiH nije samo Sarajevo i Zenica, Milošević je izmislio Sejdu Bajramovića i znate kako je završilo

Mato Zovko, predsjednik Županijskog odbora HDZ ZDK-a, i Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu FBiH, smatraju da je prekjučeršnjom najavom formiranja Vlade ZDK-a bez predstavnika HDZ-a, zanemarena volja koju je na proteklim izborima izrazio hrvatski narod.

"Iz Zenice upućujemno apel kompletnoj bh. javnosti, ali prije svega Zlatku Lagumdžiji i Sulejmanu Tihiću, da još jednom napomenemo, da politika koju prezentiraju i ovdje u ZDK-u, nije dobra politika za BiH. To je politika pogubna za BiH, to je najbolji put da se BiH uvede u totalnu neizvjesnost. Insistiranje i pravljenje vlasti bez legitimiteta jednog od konstitutivnih naroda, nikada nije donijelo dobro ovoj zemlji", rekao je Lozančić.

Zamjenik predsjednika HDZBiH smatra da formiranje kantonalne vlade bez predstavnika HDZ-a jasna je poruka bošnjačkom narodu na prostorima gdje je u manjini.

"Jasno je svakom političkom analfabeti da će odgovor uslijediti i u Posavini i u Hercegbosanskoj županiji. Ovo je poruka Posavljacima i Sulejmanu Tihiću, da Bošnjaci ne žive samo u Zenici i Sarajevu. BiH postoji i puno izvan ova dva grada gdje se koncentrirala bošnjačka politička elita i koja, nažalost, misli da je samo to BiH. BiH je i Banja Luka i Mostar i Livno i Posavina i meni je žao što vodeći lideri Bošnjaka nisu svjesni toga jer obnašaju preodgovornu dužnost da toga ne bi bili svjesni. Ako su svjesni, a ovo rade, onda je to razočaravajuće", kaže Lozančić.

Prema njegovim riječima, SDP, SDA i Narodna stranka Radom za boljitak, koji su postigli sporazum o formiranju Vlade ZDK-a (6 Bošnjaka, 2 Hrvata i 2 Srbina) izigravaju duh konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda tako što "izvlače pojedince koji jesu pripadnici Hrvata, ali bez legitimeteta da ih predstavljaju".

"Slobodan Milošević je izmislio jednog Sejdu Bajramovića i znate kako je to završilo", dodao je Lozančić.

Predsjednik Županijskog odbora HDZBiH ZDK-a Mato Zovko podsjetio je da je ova stranka na listopadskim izborima dobila 8.757 glasova i da nije istina, da su Hrvati u ZDK-u najveće povjerenje dali SDP-u.

"Odbacujemo svako nastojanje, bilo koga, da Hrvate u ZDK-u odvoji od 90 postotnog izbornog legitimiteta koji su Hrvati dali HDZBiH i HDZ 1990. Ne mogu vjerovati, da netko ne vidi, tko je davao glasove Narodnoj stranci Radom za boljitak", kazao je Zovko.

Zastupnik u Parlamentu FBiH i dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a Ivo Tadić nazvao je bezobraznom jučerašnju posjetu mandatara Vlade ZDK-a Fikreta Plevljaka većinskim hrvatskim općinama, Usora i Žepče.

"Taj isti premijer uime SDP-a, koji kaže, da će oni dati predstavnike hrvatskog naroda, ne dozvoljavaju Hrvatima da oni daju svoje ministre, dolazi u većinske hrvatske općine i želi kazati da su one prioritet. To je bilo jako ružno i bezobrazno. Još želim vjerovati da će doći do zaokreta jer ako se ništa ne promijeni to će biti ružna poruka hrvatskom narodu i BiH", izjavio je Ivo Tadić.

( Srna)