Čije to fotelje u hrvatskim županijama ruše nacionalni interes ?

Čije to fotelje u hrvatskim županijama ruše nacionalni interes ?
...na kojem su predstavnici HDZ-a BiH predstavnicima HDZ-a 1990. ponudili dva ministarstva u novoj Vladi, i to Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša.

Potpisani sporazum

Predstavnici HDZ-a 1990. ovaj će prijedlog danas iznijeti na Predsjedništvu svoje stranke, nakon čega će biti poznato pristaju li na ovu ponudu ili ne. Pregovori u ovoj županiji traju već mjesecima budući da je HDZ 1990. tražio tri ministarska mjesta, a HDZ BiH nudi dva. Inače, u ovoj županiji je HDZ BiH izborni pobjednik tako da je mogao sam sastaviti Vladu, bez HDZ-a 1990., međutim zbog potpisanog posljeizbornog sporazuma između ove dvije stranke HDZ-u 1990. je ponuđeno participiranje i u Vladi ove županije. Kada je u pitanju ova vlada, doći će do znatnih izmjena i među kadrovima HDZ-a BiH. Tako će, kako sada stvari stoje, na mjesto ministra MUP-a umjesto Gordana Bradvice doći vijećnik Općinskog vijeća Ljubuški Zdravko Boras, a na čelu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Marija Bušića bi trebala zamijeniti novoizabrana članica Predsjedništva HDZ-a BiH Helena Lončar. Ni na čelu Ministarstva gospodarstva više neće ostati dosadašnji ministar Darijo Sesar, nego će, prema izvorima bliskim HDZ-u BiH, na to mjesto sjesti Ivica Ćorić. Od sadašnjih članova Vlade Zapadnohercegovačke županije na svojim mjestima će ostati premijer Zdenko Ćosić koji će i u sljedeće četiri godine voditi ovu županiju, zatim ministar financija i potpredsjednik Vlade Radoslav Luburić, te ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Stjepan Bogut. Kada su u pitanju ministarstva koja su ponuđena HDZ-u 1990., u javnosti se spekuliralo samo da bi na mjesto ministra pravosuđa i uprave trebao doći Mariofil Ljubić, brat Bože Ljubića predsjednika HDZ-a 1990. Nakon sastavljanja nove Vlade u Zapadnohercegovačkoj županiji, još dvije županije s hrvatskom većinom ostaju bez vlade. Za razliku od Zapadnohercegovačke županije gdje je situacija prilično iskristalizirana, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Hercegbosanskoj županiji pregovori su još uvijek u punom jeku. Situaciju dodatno otežavaju stranke koje provode sarajevsku politiku pokušavajući staviti zrno razdora među stranke koje su na posljednjim izborima dobile podršku čak 90 posto birača iz reda hrvatskog naroda.

Zrno razdora

Iako su iz SDP-a najavili da će oni predložiti svojega mandatara na čelo Hercegovačko-neretvanske županije, za mandatara u ovoj županiji bi, kako sada stvari stoje, trebao doći Denis Lasić iz HDZ-a BiH. Kada je u pitanju HB županija, dva HDZ-a trenutno pokušavaju postići kompromis oko toga čiji će kadar biti na čelu županije, dok HDZ-u 1990. stranke sklone SDP-ovoj platformi bezuvjetno nude ovo mjesto. Međutim, prihvatanje takvog sporazuma dovelo bi do rušenja potpisanog sporazuma s HDZ-om BiH, te kompliciranja odnosa u ostalim županijama, ali i pokazalo koliko su kome bitne fotelje. Ako dva HDZ-a dopuste da se među njih u HBŽ-u i HNŽ-u uistinu umetne zrno razdora, vrlo je izvjesno da ih očekuje sudbina središnje Bosne te da će Hrvati izgubiti sve županije osim ZHŽ-a i na taj način ponovno dopustiti likovanje Sarajeva nad sudbinom Hrvata.

Piše:Marija Medić | VLM