ČIJA JE KRALJICA KATARINA? Mladež HDZ-a bila na tvrđavi hercega Stjepana Kosače, pa blagajske udruge kažu da "neće tolerirati mahanje Herceg-Bosnom"

Kraljica Katarina Kosača Blagaj
FENA

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u ponedjeljak je na tvrđavi hercega Stjepana Kosače (Stjepan grad) u Blagaju obilježena 543. godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara Goran Bošnjak naglasio je kako je ovo prvi put da se na ovom mjestu obilježava komemoracija za Katarinu Kosaču.

"Ideja je bila zaštiti važnost i ulogu kraljice Katarine u Bosni i Hercegovini i za Hrvate u BiH, ali i zaštiti i samu tvrđavu koja je jednim dijelom prepuštena zaboravu. Cilj nam je da ovo uđe u tradiciju i da se i narednih godina obilježava na istom mjestu. Također, nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća održana je i misa u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju", kazao je Bošnjak za Fenu.

Kraljica Katarina Kosača Blagaj

Negodovanje nevladinih udruga iz Blagaja

Na ovo obilježavanje godišnjice kraljice Katarine Kosače-Kotromanić burno su reagirale nevladine udruge iz Blagaja. Koordinacija udruga je navela kako se zapravo radi o provokaciji jednonacionalne ikonografije s izmišljenim obilježjima Mostara i obilježjima Herceg-Bosne u Blagaju te da se radi o političkom skupu s folklornim sadržajem.

U priopćenju koje potpisuju Sead Salčin, Arif Falzić i Avdo Idriz stoji da su u Blagaj kao turističko mjesto svi dobrodošli, ali da neće nikada prihvatiti ovakve skupove jer su poruke koje se šalju neprihvatljive zbog neprihvaćanja istinitih i povijesnih činjenica iz prošlosti kao i presuda Međunarodnog suda u Haagu.