CHARLES NOVI BRITANSKI KRALJ Objavljeno koje će ime nositi, dao i prvu izjavu

Princ Charles,kraljica elizabeta II,kralj charles,britanija,monarhija
Profimedia

Charles sin kraljice Elizabete II. koja je preminula u 97. godini, novi je britanski kralj.

On automatizmom postaje kralj kao najstariji sin Elizabete II. i nije potrebna krunidba. Charles nasljeđuje titulu čelne osobe Commonwealtha, kao i imovinu.

Charles će nositi ime kralj Charles III.

Prva izjava kralja Charlesa III.

Buckinghamska palača objavila je izjavu Charlesa u kojoj ga oslovljava kraljem.

"Smrt moje voljene majke, Njezinog Veličanstva kraljice, trenutak je najdublje tuge za mene i članove moje obitelji. Duboko tugujemo zbog smrti cijenjene vladarice i jako voljene majke. Znam da će ljudi ovaj gubitak snažno osjećati diljem zemlje i Commonwealtha, kao i diljem svijeta. Tijekom ovog razdoblja žalovanja i promjene, utjehu mojoj obitelji i meni daje spoznaja o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je kraljica imala", stoji u izjavi kralja Charlesa III., prenosi Index.

Posljednji kralj bio je George VI., otac Elizabete II. 

U prošlosti je kraljica izrazila želju da Charles preuzme Commonwealth. "Moja je iskrena želja da Commonwealth nastavi nuditi stabilnost i kontinuitet za buduće generacije i da jednog dana princ od Walesa nastavi važan posao koji je započeo moj otac 1949.", rekla je Elizabeta II. prije četiri godine.

Tko je Charles?

Charles (73) je čekao desetljećima da postane kralj i princ je s najduljim stažom u britanskoj povijesti. On je najstarije od četvero djece kraljice i njezinog pokojnog supruga, princa Filipa.

Kada je njegova majka preuzela prijestolje u dobi od 25 godina, on je postao britanski nasljednik u dobi od 3 godine. Charlesove titule uključuju one princa od Walesa, vojvode od Cornwalla, vojvode od Rothesaya i grofa od Carricka.