TRAŽI SE ISPRIKA ZBOG KOLONIJALIZMA Domoroci traže ispriku od kralja Charlesa

Princ Charles,commonwealth,repatrijacija,kolonijalizacija,kruna

Voditelji Aboridžinskih zajednica i političari u većem broju zemalja koje su dugo vremena provele pod vlašću britanske krune traže formalnu ispriku od kralja Charlesa III zbog efekata britanske kolonizacije, zahtijevaju reparacije kroz redistribuciju bogatstva britanske krune i povrat artefakata i ljudskih ostataka.

Kampanja okuplja članove iz 12 zemalja koji traže početak procesa prema formalnoj isprici i procesu pravedne reparacije uoči Charlesove krunidbene svečanosti u Londonu.

Nova Peris, Aboridžinska atletičarka, bivša senatorica Australijske laburističke stranke i olimpijka, rekla je: "Znamo da ovo može biti težak razgovor za kraljevsku obitelj, ali svaka promjena počinje slušanjem."

Pismo, nazvano "Isprika, reparacija i repatrijacija artefakata i ostataka", potpisali su predstavnici Antigve i Barbude, Aotearoa (Novog Zelanda), Australije, Bahama, Beliza, Grenade, Jamajke, Papue Nove Gvineje, Saint Kittsa i Nevisa, Saint Lucije i Saint Vincenta i Grenadina.

Potpisnici traže da kralj počne razgovor o trajnim posljedicama ropstva i kolonizacije, te da se odmah počne s razgovorima o reparacijama za "potlačivanje našeg naroda, pljačkanje naših resursa, ponižavanje naše kulture i vraćanje bogatstva koje podupire krunu, narodima od kojih je ukradeno". Također se traži od kralja da se odmah obveže na repatrijaciju ljudskih ostataka u britanskim muzejima i institucijama, te na povrat kulturnih blaga i artefakata.