VIDEO  Okrunjen britanski kralj Charles III.

Kralj Charles
BBC

Britanski kralj Karlo III. okrunjen je na obredu u Westminsterskoj opatiji nešto iza 13 sati stavljanjem krune svetog Edvarda na njegovu glavu, a taj trenutak označili su plotuni koji su ispaljeni širom Ujedinjenog kraljevstva.

Čin krunidbe dogodio se na polovici dvosatnog obreda koji vodi nadbiskup Canterburyja Justin Welby.

Prije toga Karlo III položio je krunidbenu prisegu potvrdivši da će poštivati zakon i Englesku Crkvu tijekom svoje vladavine te je potvrdio da je "vjerni protestant", prenosi Fena.

U jednom od najsvetijih trenutaka obreda pomazan je iza zaslona, sjedeći u košulji. Nadbiskup posebno ulje iz zlatne ampule u obliku orla izlijeva na krunidbenu žličicu prije no što će pomazati kralja crtajući križ na njegovoj glavi, prsima i rukama. 

Ulje je proizvedeno od maslina ubranih na Maslinskoj gori u Jeruzalemu te je posvećeno na posebnoj ceremoniji u bazilici Svetog groba.

Kralju je nakon što je sjeo na povijesno krunidbeno prijestolje predan i kraljevski mač kako bi štitio pravdu, Crkvu i narod, te je primio druge kraljevske insignije, poput žezla, palice, zlatne jabuke, rukavice i prstena.

Plotuni su u trenutku krunidbe ispaljeni na 11 lokacija širom Velike Britanije, uključujući Edinburgh, Cardiff i Belfast te na brodovima britanske kraljevske mornarice.

U Londonu počasni odred ispalio je 62 puta iz Londonskog tornja i sjedišta kraljevske konjice.

Kralj je okrunjen pred oko 2000 ljudi, od stranih čelnika i članova kraljevske obitelji do izabranih dužnosnika i predstavnika civilnog društva.

Ceremonija je uglavnom ostala ista više od 1000 godina.