ČEKA SE POTEZ MUP-a ZHŽ Dvoje zaposlenika sada pravomoćno osuđeno zbog lažiranja sjednice i krivotvorenja dokumentacije

Policijsko vozilo MUP ŽZH
Hercegovina.info

Presuda Općinskog suda Ljubuški protiv Ingrid Miloš, šefice odsjeka za kadrovske poslove MUP-a ŽZH, te Maria Bašića, istražitelja krima PU Posušje u cijelosti je potvrđena na Županijskom sudu, potvrđeno je za Hercegovina.info.

„Obzirom da ste od ovog suda tražili informaciju u pogledu kaznenog predmeta protiv Ingrid Miloš i Maria Bašića, ovime vas obavještavamo da su presudom ovog suda broj: 63 0 K 038278 23 Kž 2 od 16.10.2023. godine, odbijene kao neutemeljene žalbe sada već osuđenih Miloš i Bašića, a presuda Općinskog suda u Ljubuškom broj: 63 0 K 038278 21 K 2 od 14. 11. 2022. godine je u cijelosti potvrđena“, potvrdila je našem portalu predsjednica Županijskog suda Široki Brijeg Katica Artuković.

Lažirali sjednicu

Bašić i Miloš su osuđeni jer su krivotvorili dokumentaciju kojom je izabrana medijatorica državne službe u ŽZH na po sedam mjeseci zatvora. Naime, oni su proglašeni krivima što su, nakon što je prvooptužena Ingrid Miloš, kao šefica odjela za kadrovske poslove MUP-a ŽZH, u postupku izbora medijatora državne službe u MUP-u ŽZH, u namjeri da krivotvori službenu ispravu u službeni zapisnik o izboru medijatora unijela neistinite podatke da je dana 23. veljače 2015. održan sastanak za izbor medijatora, kojem sastanku je nazočilo 98 državnih službenika i namještenika, kao i da je Ana Smoljan dobila 63, a Ilija Boras 35 glasova, tako da bi Ana Smoljan relativnom većinom bila izabrana za medijatora. Ingrid Miloš je, kako se navodi u presudi, bila svjesna da sastanak navedenog dana nije uopće održan, i da se nije glasovalo za navedene kandidate, no ipak je potpisala zapisnik kao da je sve održano i potpisala Odluku o izboru medijatora, svjesna da se radi o službenoj ispravi s neistinitim podatcima.

Nadalje, drugooptuženi Bašić, po prethodnom dogovoru s Ingrid Miloš, i u namjeri da joj pomogne također je potpisao predmetni zapisnik i odluku kao predstavnik Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH, iako isti nije bio ovlašteni predstavnik Sindikata, odnosno nije bio predsjednik Sindikata, te također svjestan da predmetni sastanak nije održan, niti je istom nazočio, na koji način je pomogao i omogućio Ingrid Miloš u pravljenju službene isprave s neistinitim sadržajem, a nakon čega su navedeni zapisnik o izboru medijatora i Odluka o izboru medijatora dostavljeni Povjerenstvu za državnu službu ŽZH, koje je dana 25. veljače 2015. potvrdilo predmetni izbor Ane Smoljan za medijatora državne službe u tijelima državne službe ŽZH.

“Prvooptužena Ingrid Miloš je kao službena osoba u Federaciji u službenu ispravu unijela neistinite podatke i svojim potpisom omogućila pravljenje takve isprave s neistinitim sadržajem, u čemu joj je pomogao Mario Bašić. Prvooptužena Ingrid Miloš je počinila kazneno djelo “krivotvorenje službene isprave”, a drugooptuženi Mario Bašić kao pomagač isto kazneno djelo, pa ih sud primjenom istog zakonskog propisa osuđuje na kaznu zatvora od po sedam mjeseci”, zaključuje se u presudi suda u Ljubuškom.

Problem zatekao komesara

Sada se očekuje potez Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke. Oni su na naš raniji upit, dok je presuda bila tek prvog stupnja odgovorili da nisu dobili nikakvu presudu vezano za navedene djelatnike (Ingrid Miloš i Marija Bašića, te da će kada presuda budi pravomoćna i dostavljena MUP-u ZHŽ to ministarstvo po istoj postupati. Sadašnji komesar MUP-a ZHŽ naveo je u odgovoru našem portalu da je ovu problematiku naslijedio. Kako će je riješiti ostaje vidjeti.