BURNO NA SKUPŠTINI SŽ 13 anesteziologa dalo otkaz na KCUS, ostat će Sebija sama

Sebija Izetbegović
Fena

Zasjeda Skupština Sarajevske županije, a na početku se raspravlja o epidemiološkoj situacijI. Ministar zdravstva SŽ Haris Vranić istaknuo je da je epidemiološka situacija povoljna i da su bolnice ispražnjene, piše Dnevni Avaz.

"Vrlo malo je na respiratoru, smrtnost je svedena na minimum. Mjere su dale rezultate, počelo je i cijepljenje. Vlada SŽ, i Krizni stožer Ministarstva zdravstva SŽ sve drže pod kontrolom. Ne možemo reći da je epidemija završena, ona je samo u smirujućem trendu što ne znači da se ne može desiti razbuktavanje. Ako se nastavi ovaj trend pada novozaraženih i stabilnosti epidemiološke situacije, Krizni stožer će prema Vladi KS uputiti zahtjev za popuštanje mjera", kazao je Vranić. 

Zastupnik Aljoša Čampara upitao je ministra Vranića je li točna informacija, koju su objavili mediji, da 13 anesteziologa napušta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Avaz podsjeća da su pojedini mediji objavili da je grupa anesteziologa s KCUS-a zatražila prekid radnog odnosa. S KCUS-a su potvrdili autentičnost jednog pisma anesteziologa iz ove zdravstvene ustanove, a u kojem su upozorili na poteškoće u radu s respiratorima.

Tužiteljstvo Sarajevske županije pokrenulo je istragu o tome umiru li teško oboljeli od koronavirusa i zbog toga što ih se priključuje na neprimjerene za tu namjenu respiratore iz Kine.

Sadržaj se učitava...

"Imate li informaciju da 13 anesteziologa koji su potpisali pismo napušta KCUS? Predstavlja li ova informacija razlog za zabrinutost jer radi se o 13 anesteziologa, a svjesni smo situacije u vrijeme pandemije. Šta će to značiti za građane, za pacijente? Koliko je još ostalo anesteziologa na KCUS-u i kako će se to odraziti na rad? Ukoliko ministar ima te informacije dobro bi bilo da nam kaže da raspolaže s tim. Gdje odlaze ti anesteziolozi, hoće li u Opću bolnicu? Ozbiljna je stvar ako vas 13 anesteziologa i specijalista napusti KCUS u ovom trenutku", istaknuo je na današnjoj sjednici Čampara.

Vranić je odgovorio Čampari da je jutros dobio ovu informaciju.

"Nažalost, jutros sam saznao, ovo je provjerena informacija. Nažalost, ili na njihovu sreću, 13 anesteziologa je dalo otkaze, tako da nakon sedam dana otkaznog roka prestat će da rade na KCUS-u. I mene kao ministra i Vladu je to zateklo. Dali smo obećanje da niko neće ostati bez posla jer ne dozvoljavamo svojevrsni mobing koji je natjerao ove ljude to da urade", istaknuo je Vranić.

Dodao je da će se pobrinuti za njih, kako ne bi ovi stručnjaci napustili BiH.

"Tražit ću od premijera da zakaže hitnu sjednicu Vlade. Ovo je iznenađujuća situacija. Opet se postavlja pitanje hoćemo li doći do konačnog odgovora što se ovo događa. Ovo je ogroman signal, ako sad ne reaguje premijer, Vlada skupštinska većina, a pozivam i Vladu FBiH čija je ovo nadležnost i federalnog ministra da se probudi iz dubokog sna jer je on suučesnik u svemu ovome što se dešava. Nemalo sam iznenađen, a svi vi sami sebi dajte odgovor šta ih je natjeralo da njih 13 u jednom danu daju otkaz i riskiraju svoju karijeru", rekao je ministar Vranić, prenio je Avaz. 

Zanimljivo, lider SDA ima visoko mišljenje o rukovođenju KCUS od strane njegove supruge. O tome najviše govori gore objavljeni video.