BURNO NA SIP-u: Rogić odbio kandidaturu, hrvatskog predsjednika SIP-a izabrali Srbi i Bošnjaci

CIK

Član Središnjeg izbornog povjerenstva Vlado Rogić odbio je kandidaturu za predsjednika SIP-a, a također i jedini je glasovao protiv kandidature Željka Bakalara, koji je sa šest glasova za i jednim protiv izabran za predsjednika SIP-a.

"Prevashodno želim da se zahvalim kolegama, članovima Središnjeg izbornog povjerenstva na podršci. Nije bilo previše neizvjesno obzirom da je kolega Rogić donio odluku koju moramo i trebamo poštivati. U svakom slučaju ovo mi je jedna velika čast i velika obveza", kazao je Bakalar za kojeg nije glasovao jedino Rogić, čiji je listić bio nevažeći, jer nije bilo zaokruženo ime jedinog kandidata.

Rogić u izjavi za hercegovina.info kaže da današnju sjednicu SIP-a ne bi komentirao. Kazao je da nije povukao kandidaturu, jer kandidature nije ni bilo, budući da se kandidacijska lista utvrđuje na sjednici, već je jasno rekao da ne želi biti kandidat.

Na pisanja da je Bakalar izabran jer je ostao jedini kandidat pa je stoga i izabran, može se pridometnuti da je Bakalar BIO jedini kandidat, te je stoga i izabran, a Rogić u unaprijed izgubljeni proces nije ni ušao.

Aktualnoj predsjednici Vanji Bjelici Prutina danas ističe mandat na mjestu predsjednika, te je bilo potrebno izabrati novog predsjednika SIP-a BiH koji će tu funkciju preuzeti 1. srpnja.

Sukladno odredbama Izbornog zakona BiH, predsjednik SIP-a BiH bira se iz reda članova Središnjeg izbornog povjerenstva izborne komisije BiH, i to između članova SIP-a iz reda hrvatskog naroda.

Praktično, ovime su Hrvati i u Središnjem izbornom povjerenstvu dobili "Željka Komšića", odnosno na isti način im je izabran njegov najbliži suradnik.

Željko Bakalar jedan je od savjetnika Željka Komšića. Rođen je u Sarajevu 1977. godine, gdje je završio osnovnu školu, te pohađao Treću gimnaziju. Maturirao je u Gimnaziji Čapljina. 

Odlukom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda(Komšić), 04.05.2011. godine imenovan je za savjetnika za pravna pitanja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

Odlukom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda(Komšić), od 01.01. 2019. godine imenovan je za savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

Obavljao je i dužnost člana Komisije za strateško planiranje i razvoj općine Novo Sarajevo(gdje je Komšić bio načelnik).

Odlukom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 20.05.2020., a na prijedlog Komšićeve fronte, i uz podršku SDA, SDS-a i PDP-a imenovan je za člana Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Imenovan je na prijedlog Komšićeve Demokratske fronte (DF) što su poduprli zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) te Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP).

Na isti način ranije su izabrana dva srpska člana SIP-a.