FOTO  BUHINE KUĆE Obilježena 30. obljetnica ratnog zločina

Buhine kuće 30. obljetnica
Centralna.ba

Okupljanjem na mjestu zločina u Buhinim Kućama u Vitezu, kolonom sjećanja, polaganjem cvijeća i svijeća te misom zadušnicom 9. siječnja obilježena je 30. obljetnica zločina u ovom viteškom mjestu.

Na spomen-obilježju kod groblja Topala vijence i svijeće položili su članovi obitelji ubijenih civila i branitelja HVO-a, predstavnici lokalnih i viših razina vlasti, političkih organizacija, predstavnici vojske, te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata s hrvatskim predznakom.

Buhine kuće 30. obljetnica

Opijelo i misu zadušnicu predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka.

Na početku sv. mise, kao i proteklih godina pročitana su imena poginulih, a fra Velimir je potom istaknuo kako "smrt naših nevinih ne smije biti zaboravljena, ne smije biti tek neka tradicija kada ćemo se sjećati žrtava, nego ona mora biti svjetionik, korektiv i smjerokaz kako bismo bili svjesni da ne treba, ni pod cijenu vlastite smrti, odreći se svog poslanja, identiteta i svoje vjere", javlja nedjelja.ba.

Buhine kuće 30. obljetnica

U prigodnoj propovijedi prisjetio se ratnih strahota na području Viteza s posebnim osvrtom na zločin u Buhinim Kućama. "Ovo nije sat povijesti, ali trebamo se poput Isusovih učenika sjećati svega što se dogodilo. Ne da bismo jadikovali, nego zato što treba cijeniti svoju prošlost. Želimo se kao zajednica sjećati onih kojih su dali svoje živote za našu slobodu. Želimo se napajati njihovom snagom", kazao je propovjednik pozivajući vjernike da nastave "časno djelo sinova i kćeri ovih krajeva koji su izvršili zadatak na koji ih je zvalo njihovo srce i njihov Bog".

Buhine kuće 30. obljetnica

Pozvao je vjernike da poput branitelja, uzmu krunicu i počnu se moliti ne samo za sebe, već i za domovinu s obje strane granice. "Nemojmo se stidjeti da to drugi vide i čuju. Neka naši domovi odjekuju molitvom, a ne raznoraznim ružnim vijestima. Biti Hrvat, kršćanin nije busanje u prsa, nego pokazivanje svojim životom – odgovoriti izazovima koje pred nas stavlja zlo, dati život novim naraštajima", rekao je, među ostalim, propovjednik poručivši kako je "na nama da baklju vjere i slobode predamo idućim naraštajima".

Buhine kuće 30. obljetnica

"Nemojmo se tužiti na poteškoće, uvijek će ih biti. Zaslužimo nebesa svojim životom i svojim radom", potaknuo je viteški župnik.

Buhine kuće 30. obljetnica

Podsjetimo, 9. siječanj jedan je od najtežih dana obrane Viteza, ali i cijele Lašvanske doline, kada su snage bošnjačke Armije BiH probile crte obrane u zaseoku Buhine Kuće i tom prilikom ubile 25 žitelja i zarobljenih pripadnika HVO-a.

Više o pokolju u Buhinim Kućama kao i točan popis ubijenih moguće je pronaći OVDJE.